Les obligacions que hauria d’assumir un futur operador “fan sentir còmode” Andorra Telecom

(AMB VÍDEO) Govern considera que malgrat que la UE imposa la liberalització en matèria de telecomunicacions, els peatges que s’han imposat “a la pràctica farà pràcticament impossible” que cap companyia tingui interès en instal·lar-se al país

Els executius d'Andorra Telecom han participat en les negociacions.
Els executius d'Andorra Telecom han participat en les negociacions. ANDORRA TELECOM

“Hem estat consensuant un sistema que a la pràctica, encara que es vagi cap a la liberalització del mercat, sigui molt difícil o pràcticament impossible.” El cap de Govern, Xavier Espot, també està convençut que la liberalització de les telecomunicacions i el fet que en teoria Andorra Telecom pugui rebre competència no serà cap perjudici per la fórmula de peatges i obligacions que s’imposaria a eventuals futurs operadors.

Espot ha assegurat, en una compareixença per fer el tomb a l’estat de la negociació de l’acord amb la UE, que el fet d’haver negociat amb els principals dirigents d’Andorra Telecom al costat el fa estar relativament tranquil. “No hi ha qui defensi més a la companyia que ells”, ha deixat anar un mandatari governamental que ha explicat que “ells, en una solució com aquesta, s’hi senten còmodes i no la veuen desgastadora per a la companyia”. Espot no hi veu tant problema amb els temps per adaptar-se, en les transitòries, sinó en les obligacions que s’imposin als futurs operadors.

“L’element nuclear d’aquesta negociació és que es garanteixi un servei universal de les mateixes característiques i qualitat que les que ofereix Andorra Telecom”

“L’element nuclear d’aquesta negociació és que es garanteixi un servei universal de les mateixes característiques i qualitat que les que ofereix Andorra Telecom” en l’actualitat. I que una futura operadora no podrà anar per lliure a l’hora de fer inversions i noves infraestructures. S’haurà d’amollar a la infraestructura que ja té actualment disponible la companyia pública i contribuir, amb forts peatges, amb desemborsament de diners, al pagament o amortització de les xarxes o elements que pertoqui.

La qüestió de la itinerància, de ‘roaming’, ja està més que assumida. “És un escenari que tard o d’hora havíem de fer”, ha indicat un Espot que ha assegurat que també hi ha en joc “la nostra competitivitat i la nostra reputació turística”. Perdre ingressos des d’aquesta línia de negoci obligarà, segons el cap de l’executiu, a “apuntalar i accelerar la diversificació d’ingressos d’Andorra Telecom”. Si fos per Europa, la itinerància hauria de deixar de ser un escull de forma automàtica. S’ha d’acabar d’aclarir el calendari.

Respecte de la liberalització del servei, el que hi ha ara sobre la taula és una transitòria de set anys i, després, un seguit de trams, quatre en concret, de divuit mesos, a partir dels quals s’anirien deixant oberts serveis diversos. Les targetes de prepagament en primer lloc, la telefonia fixa després, i en última instància la telefonia mòbil, diferenciant dos etapes dins d’ella. En fi que segons Espot, “al final l’important és poder mantenir els peatges”.

Comentaris (11)

Trending