El món local del Pirineu i l’Aran reclama a la Generalitat que permeti la mobilitat transfronterera

Un manifest acordat per alcaldes, consells comarcals i el govern de la Vall d’Aran demana que es puguin fer desplaçaments a territoris limítrofs com Andorra

Les instal·lacions de la frontera del riu Runer.
Les instal·lacions de la frontera del riu Runer.

Permetre la mobilitat transfrontera, inclosa l’existent entre l’Alt Urgell i Andorra. Aquesta és una de les demandes incloses en el ‘Manifest del món local del Pirineu i l’Aran’ acordat pels alcaldes dels diferents pobles del territori així com pel Consell General d’Aran després de la trobada mantinguda aquest matí. El document també reclama que el confinament passi a ser comarcal atenent les peculiaritats d’una regió que, recorden, tot i representat el 18% del territori català concentra només l’1% de la població.

El manifest s’ha tancat en la reunió mantinguda aquest dijous per representants de les diferents administracions locals de la regió sanitària. Es farà arribar a la Generalitat tot demanant que modifiqui, almenys en aquesta part del territori, les mesures restrictives adoptades per intentar frenar l’expansió del coronavirus. Hi donen suport el Consell General d’Aran, els consells comarcals del Ripollès, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribargorça, així com alcaldes dels diferents municipis, entre els quals Jordi Fàbrega, de la Seu d’Urgell.

El document també exigeix que el confinament a la regió no sigui municipal sinó que s’ampliï a l’àmbit comarcal

El punt quatre del document fa referència, justament, a la mobilitat transfronterera. Així, es posa en relleu que “les nostres comarques són també territoris transfronterers” i demanen que es permeti els moviments amb les regions limítrofes, tant de França com de l’Aragó. I, també, amb Andorra.

Una altra petició fa referència a l’actual confinament. Reclamen que en aquesta regió sanitària es faci “a nivell comarcal” i no pas municipal. Es tracta, recorden, d’una demanda que s’ha fet, sense sort, de forma reiterada.

En línies generals, el manifest reclama “mesures diferenciades per territoris que són diferents”. Per tant, han de tenir en compte “les especificitats pirinenques i araneses” en àmbits com ara el tancament del comerç no essencial o els horaris de la restauració. I és que, lamenten es tracta de restriccions pensades “en clau metropolitana”. De fet, denuncien que malgrat mantenir “una posició de lleialtat institucional” no se senten “escoltats ni suficientment tinguts en compte” per la Generalitat.

Altres reclamacions del manifest fan referència a la necessitat d’anunciar amb més antel·lació les mesures restrictives o a la d’acompanyar les decisions amb accions per fomentar la reactivació econòmica. En aquest darrer àmbit, exigeixen ajuts específics per pal·liar els efectes de la situació sobre les empreses vinculades a la temporada d’hivern.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending