Majoral deixa clar en nom d’UL que “no és el mateix estar d’acord amb un text que ser al pacte”

Les formacions presents a la reunió sobre Europa destaquen el fet d’haver pogut tancar un document, deixen clar que en la majoria dels casos han de tenir l’aval de les direccions dels seus partits i ressalten que a partir d’ara es podrà entrar en matèria de fons

Maria Àngels Tarrés i Josep Majoral durant la reunió d'aquest matí.
Maria Àngels Tarrés i Josep Majoral durant la reunió d'aquest matí. SFGA

En absència de representants de Concòrdia i ja sabent que Andorra Endavant ha declinat qualsevol possibilitat d’integrar-se al pacte d’Estat, un dels grans protagonistes en la reunió d’aquest matí sobre Europa, a banda del consens sobre el text al qual s’ha arribat, ha estat el nou president d’Unió Laurediana (UL), Josep Majoral. En nom de la formació que representa ha deixat clar que “hem rubricat el text que no vol dir que haguem acceptat estar al pacte”.

No només per la seva presència, sinó també per allò que s’ha parlat, UL ha estat molt activa en la reunió. I és que s’han debatut les esmenes i observacions que havia formulat fa deu dies la formació laurediana i que l’incomodava donar per bo el text perquè entenia el grup parroquial de Sant Julià que podia posar en perill la sobirania nacional. Així les coses, i veient que acceptar els postulats en la matèria d’UL no afectava a ningú, s’ha acceptat en gran part el plantejament transmès fa uns dies per la jurista Maria Àngels Tarrés, que acompanyava Majoral en la seva primera reunió.

Un moment de la reunió d'aquest matí, on ja no hi eren ni Concòrdia ni Andorra Endavant.

Relacionat

Rubricat sense Concòrdia el pacte d’Estat per un acord amb la UE “sense pressa però sense pausa”

De fet, els canvis que s’havien introduït al text respecte de les primeres versions era una petició de Concòrdia, i vist que no estava a la taula, ha tirat endavant la petició d’UL. En tot cas, i parlant de forma genèrica perquè Majoral ja admet que encara no està plenament al dia de la negociació, el nou líder d’UL i cònsol de Sant Julià ha explicat que “em quedo amb què hi havia un redactat que no ens convenia i s’ha tornat al redactat anterior. S’han acceptat gairebé totes les esmenes que havíem plantejat”, ha afirmat el mandatari lauredià.

En global, les formacions presents a la reunió sobre Europa han destacat el fet d’haver pogut tancar un document i han ressaltat que ara ve el més complicat, que és realment afrontar la negociació amb Europa i, prèviament, mirar de consensuar la posició sobre aspectes concrets que es mirarà de defensar en nom del país a Brussel·les. També han deixat clar els representants de les formacions presents a la trobada que en la majoria dels casos han de tenir l’aval de les direccions dels seus partits.

I en aquest sentit, i tornant a Josep Majoral, el representant d’UL ha deixat clar que “com a text del pacte s’ha fixat un text concret. Però ara toca sotmetre aquest text al partit i decidir si es va al pacte d’Estat o no s’hi va”, ha deixat clar el mandatari lauredià, que essent encara més gràfic ha afirmat: “No és el mateix d’estar d’acord amb un text que dir OK al pacte d’Estat”. I serà l’executiva del partit en ple, ja al setembre, qui acabarà decidint.

MÉS REACCIONS

El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, ha assegurat que “és positiu que s’hagi arribat a aquest consens”. “De moment una notícia positiva per encarar” la negociació amb Brussel·les atès que “això és només el començament, és com una fase prèvia. Les qüestions de fons vindran a partir del setembre”, ha deixat clar un Jordana, que ha valorat també positivament que cada formació hagi pogut exposar el seu punt de vista en el conjunt de reunions que s’han anat fent. Coalitzats amb els demòcrates, des de Ciutadans Compromesos s’ha limitat a dir que hi ha una aprovació prèvia del text pendent de ratificació dels òrgans de decisió de cadascuna de les formacions que han rubricat l’acord.

Des de l’òrbita socialdemòcrata, la presidenta del grup parlamentari, Judith Salazar, només ha constatat que “avui hem rubricat la sisena versió” de la proposta de text per al pacte d’Estat i “al PS ja li anava bé des de la segona”. Per tant, sense gran cosa més a afegir. Mentrestant, el representant de Progressistes-SDP a aquestes reunions, Jaume Bartumeu, ha explicat que en certa manera ha estat ell qui ha demanat que es rubriqués d’una vegada el document per estabilitzar-lo i no haver de donar-hi més voltes.

El liberal Pintos afrma que “aquesta rúbrica significa ni més ni menys un text acordat en el qual ens hi falta el parer de Concòrdia. Per tant, hi ha una mancança rellevant. En tot cas, hi ha un text correcte i força consensuat”

L’excap de Govern, que ha participat activament de la reunió com sol ser el cas en la immensa majoria de trobades sobre Europa, ha assegurat que la seva formació està d’acord amb els plantejaments que s’han anat fent “menys amb el de la pressa” que sembla voler imposar el Govern. Bartumeu ha reconegut que “estic força espantat” per algunes de les aportacions que es fan tant des de l’executiu com des d’alguns dels representants polítics que participen en reunions com les d’avui i ha pronosticat que tot plegat “pot ser un viacrucis”.

La presidenta d’ACC!Ó, Judith Pallarés, que fa costat al Govern, ha indicat que “pensem que al final nosaltres el que ens interessa és tenir aquest acord per treballar amb transparència, poder accedir a la informació i entrar en matèria”. El text tancat avui permet definir, per exemple, “com ens relacionarem” a l’hora de treballar la negociació amb Brussel·les i conseqüentment “poder-la explicar coherentment i amb coneixement de causa”. Sobre el text rubricat en concret, Pallarés ha assegurat que el seu grup està “contents perquè les nostres aportacions es van anar integrant perquè es puguin validar”.

El conseller general no adscrit representant de Liberals, Víctor Pintos, ha reconegut que “contents del tot no estem” perquè “a mi personalment m’hagués agradat més que avui hi hagués estat present Concòrdia i no ha vingut”. Parlant estrictament del document, el parlamentari liberal ha afirmat que “aquesta rúbrica significa ni més ni menys un text acordat en el qual ens hi falta el parer de Concòrdia. Per tant, hi ha una mancança rellevant. En tot cas, hi ha un text correcte i força consensuat. És un text que hem de portar a l’aprovació dels òrgans respectius de cada partit”, ha conclòs.

Comentaris (2)

Trending