Rubricat sense Concòrdia el pacte d’Estat per un acord amb la UE “sense pressa però sense pausa”

Vuit dels deu actors que han estat negociant un text -Andorra Endavant ja es va desmarcar fa deu dies i UL s’hi ha afegit aquest dimarts- donen per consensuat un text que estableix els objectius genèrics d’un pacte amb Brussel·les i ara els òrgans directius de cada partit l’han de validar

Un moment de la reunió d'aquest matí, on ja no hi eren ni Concòrdia ni Andorra Endavant.
Un moment de la reunió d'aquest matí, on ja no hi eren ni Concòrdia ni Andorra Endavant. SFGA

El text del pacte d’Estat sobre Europa ja està “estabilitzat”. Tancat. I vuit dels deu actors que participaven en la seva negociació d’aquest document que estableix les bases genèriques dels objectius a assolir en les converses amb Brussel·les l’han rubricat. Andorra Endavant ja es va desmarcar fa deu dies i Concòrdia es manté al marge fins que hagi analitzat el conjunt del que s’ha estat fent fins ara. UL sí que s’ha afegit a la rúbrica. Ara bé, cada formació política haurà de sotmetre als seus òrgans de decisió el text que s’ha consensuat aquest dimarts i que es preveu que es firmi al setembre.

L’objectiu és tenir signat el text definitiu amb el màxim d’actors possibles abans de l’inici d’una nova ronda negociadora amb la Unió Europea (UE). De setembre a desembre n’hi ha d’haver quatre, de rondes. Que hi hagi Concòrdia finalment al pacte d’Estat “seria un molt bon senyal de cara a la ciutadania andorrana que ells es poguessin sumar al pacte d’Estat i també vers les institucions europees”, ha indicat el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença juntament amb el secretari d’Estat per les Relacions amb la UE, Landry Riba, per donar compte de la trobada d’aquest matí.

Espot ha anunciat “la bona notícia” d’haver “arribat a un document de consens” que ha tornat a una versió prèvia de la que hi havia sobre la taula fa deu dies i això ha permès salvar els esculls que frenaven Unió Laurediana (UL) a donar per bo el text. El secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, ha explicat que el text que s’ha “estabilitzat” consta de sis punts i ara cada formació política l’ha de sotmetre als seus òrgans de decisió. En la reunió hi han participat, a banda d’Espot i Riba i Sílvia Calvó i Maria Ubach com a personal de suport governamental, el president del grup demòcrata, Jordi Jordana; la socialdemòcrata Judith Salazar; el conseller Manel Linares i la jurista Jèssica Obiols en nom de Ciutadans Compromesos; el conseller liberal no adscrit Víctor Pintos; la presidenta d’ACC!Ó, Judith Pallarés; el representant de Progressistes SDP Jaume Bartumeu; i el nou president d’UL, Josep Majoral, assistit de la jurista Maria Àngels Tarrés.

Espot i Riba han afirmat que tothom continua tenint la porta oberta a adherir-se al pacte d’Estat. Si es fa abans de la signatura que es preveu per al setembre, i algú proposa algun canvi que tothom assumeixi, tirarà endavant. Posteriorment ja serà impossible de modificar. El text que s’ha acabat d’“estabilitzar” aquest matí en una reunió més de matís que de calat polític té com a base l’acord polític del 2020, tal i com ha recordat el secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE. Després d’aquest mes d’agost hi hauria d’haver “més substància”.

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d'Estat Landry Riba donant explicacions sobre la reunió d'aquest matí.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d'Estat Landry Riba donant explicacions sobre la reunió d'aquest matí. Toni Solanelles

Landry Riba ha repassat els sis punts que conté el text del pacte d’Estat. Amb un llistat d’antecedents per començar, un recorregut pels passos que s’han donat per trobar un model de relació entre Andorra i UE i les grans línies de l’acord d’associació. El quart punt és el nucli dur, amb els objectius del pacte d’Estat, uns objectius “molt ampli sense que pugui condicionar el que hagi de venir d’ara en endavant”, ha dit el secretari d’Estat. La metodologia de treball és el cinquè dels sis punts de què consisteix el text.

En aquest marc, el més destacat és que cada actor que s’hagi sumat al pacte d’Estat podrà incloure fins a un màxim de dos representants en la comissió negociadora amb la UE. Hi ha una única limitació: cap dels representants no pot ser conseller general. I el darrer punt del text que s’ha consensuat fixa un “compromís d’actuar de manera lleial tots plegats i poder avançar en aquest projecte de negociació” en pro de la “recerca de consens polític”.

SOBRE CONCÒRDIA I UL

El consens es continuarà buscant, també, a nivell de pacte d’Estat per molt que dos actors n’hagin quedat ara per ara Andorra Endavant, la posició del qual sembla més irreversible, i, sobretot, Concòrdia, de qui Espot i Riba confien que acabi sumant-se a la proposta. En tot cas, el cap de Govern ha assegurat que farà tots els esforços al seu abast -i fins a un límit, ha deixat clar- per aconseguir sumar el primer partit de l’oposició a l’acord d’Estat. “La meva responsabilitat i el lideratge rau en intentar sumar tothom en un pacte d’aquestes característiques i més quan es tracta del principal partit de l’oposició”, ha afirmat Espot.

“La meva responsabilitat i el lideratge rau en intentar sumar tothom en un pacte d’aquestes característiques i més quan es tracta del principal partit de l’oposició”, ha afirmat Espot

El mandatari governamental ha assegurat que a nivell ciutadà seria molt bo, especialment per als seus votants, que vegin que “un partit en el qual han confiat” s’afegeix al pacte d’Estat. “Espero que facin aquest pas endavant. Sé que de vegades no és fàcil”, ha admès Espot, i més si has anunciat o has posat sobre la taula "plantejaments dels quals de vegades et puguin fer sentir presoner”. El cap de l’executiu ha deixat clar que era l’expressió que li sortia en aquell moment malgrat admetre que segurament no era del tot la més indicada. “Exercir responsabilitats polítiques és tenir un punt de valentia i saber rectificar, que no crec que sigui una rectificació” si finalment Concòrdia se suma al pacte d’Estat.

Xavier Espot, que s’ha mostrat “molt content que vuit actors rubriquem el pacte d’Estat”, ha assegurat que si Concòrdia s’hi afegeix, la formació també en sortiria reforçada com a tal. En tot cas, el màxim responsable del Govern farà el màxim d’esforços partit de la base que “hi ha uns límits en aquests esforços” que són els de no haver de renunciar a allò que s’ha estat negociant fins ara perquè “potser afegiríem un actor i en saltarien quatre o cinc”.

Espot també ha parlat d’Unió Laurediana per assegurar que no havia detectat el Govern gran canvi en relació amb les aportacions fetes fins ara per Josep Pintat de la posició mantinguda aquest dimarts per Josep Majoral. Tots dos han estat acompanyats en algun moment per la jurista Maria Àngels Tarrés. “No hem notat diferència avui no hi ha hagut massa qüestió de fons que s’hagi posat sobre la taula de manera sobrevinguda”, ha indicat Espot, que ha assegurat, respecte d’UL, que “el tarannà sempre ha estat constructiu i positiu”.

Certament, i veient que Concòrdia no se sumava ja avui al pacte, s’han fet alguns canvis en el redactat del text, com ha confirmat Landry Riba, per deixar més oberts els objectius generals del pacte d’Estat i, així, que UL se sentís més còmode amb el contingut del document sense que els altres actors que ja estaven adherits al pacte estatal hi hagin vist cap inconvenient. Ara bé, és clar que se sumi o no al pacte d’Estat, cap dels integrants de dita instrument no tindrà dret a vet ni res que se li assembli.

“La Constitució és molt clara i la capacitat de negociar i d’acordar en matèria de tractats internacionals és del Govern amb la salvedat que amb les matèries que aquí es ventilen porten associades els Coprínceps”, que per això formen part de la delegació negociadora. Però “la direcció la porta el Govern” i si en un moment donat hi ha alguna formació no se sent còmoda o està en desacord amb el contingut de la negociació, sempre hi cap la possibilitat, això, sí que els seus representants s’aixequin de la taula i deixin el pacte d’Estat.

RES DE TEMERARI

Però Espot confia que tot anirà per bon camí perquè “les coses no s’estan fent ni de manera improvisada ni de manera temerària”, com ha transmès a Concòrdia. En aquest sentit, el cap de Govern ha afirmat que els elements de més substància negociadora arribaran a partir del mes de setembre i que el full de ruta indicat arribar al final de la negociació amb Brussel·les “a final d’any o com a màxim abans de les eleccions europees”.

Amb tot, Espot ha indicat que “la finestra d’oportunitat” que suposa la presidència espanyola i l’actual Comissió Europea “no vol dir una soga al coll”. Tant el màxim mandatari andorrà com el secretari d’Estat han manifestat que l’equip negociador que actualment té destinat Europa al dossier d’Andorra és altament qualificat i ampli. I que la negociació és molt millor ara que ho era fa tres o quatre anys. Però “si no podem negociar un bon acord per Andorra fins al mes de març, d’abril o de maig” no es rubricarà l’acord d’associació.

El màxim mandatari governamental ha indicat que “la finestra d’oportunitat” que suposa la presidència espanyola i l’actual Comissió Europea “no vol dir una soga al coll”

Això sí, cal ser conscient, ser “sabedors dels riscos que això pot comportar” perquè “per a la propera comissió igual no serà una prioritat” el dossier d’Andorra. “Ara el que estem fent és intentar negociar sense pressa però sense pausa”, ha continuat ressaltant Espot, que ha refutat aquells que puguin dir que hi ha una actitud temerària per part andorrana. Lluny d’això, i per contextualitzar el “ritme negociador”, el cap de Govern ha explicat que San Marino ja té la seva part bilateral pràcticament tancada i Mònaco ha donat per acordats “més annexos dels que té Andorra” acordats.

En tot cas, per a Espot, la “bona notícia” és la rúbrica del text del pacte d’Estat i que s’hagi fet aquest dimarts malgrat l’absència de Concòrdia, atès que la seva “indefinició” no podia causa un alentiment de les converses, anar més a poc a poc encara, ja que aquesta circumstància tampoc “no era justa” per a la resta de forces polítiques que ja fa dies que d’una manera o altra han donat el seu vist-i-plau al text.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending