Macron, proclamat president de França... i, de retruc, Copríncep d’Andorra

L’acte ha comptat amb la presència d’un mig miler de convidats, entre els quals el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé

Macron saluda alguns dels convidats a l'acte, entre els quals Xavier Espot.
Macron saluda alguns dels convidats a l'acte, entre els quals Xavier Espot.

Emmanuel Macron ha estat proclamat, per segona vegada, com a president de França. I, de retruc, de Copríncep d’Andorra. El polític ha estat investit en un acte solemne al palau de l’Elisi, tot i que el seu mandat oficialment no començarà fins a la setmana vinent, el dia 14. Ho ha fet davant un nombre reduït de convidats, tot just un mig miler. Entre ells, el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general Roser Suñé.

Macron es va imposar ara fa uns dies en la segona volta de les eleccions presidencials, superant la líder del Front Nacional Marine Le Pen. Per tant, governarà durant els pròxims cinc anys el país veí del nord, al mateix temps que continuarà sent el cap d’Estat d’Andorra, per la part francesa.

En el discurs d’inici del seu primer mandat, hi van ser ben presents els atacs terroristes que havia patit el país feia poques setmanes. Ara, el que ha marcat les seves paraules ha estat la situació generada arran de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i, sobretot, les conseqüències que està generant a tota Europa. Per això, ha reclamat “acció implacable” per convertir França en “una nació més independent”. A la vegada, ha fet un jurament perquè el seu legat sigui “un planeta més habitable” i “un país més fort”.

La cerimònia ha tingut lloc al palau de l’Elisi. Macron ha entrat a la sala de festes de l’edifici i, un cop allà, el president del Consell Constitucional, Laurent Fabius, ha estat l’encarregat de proclamar el resultat de les eleccions celebrades a l’abril i, per tant, confirmar-lo com a mandatari gal pels pròxims cinc anys.

A l’acte, més sobri del que havia estat habitual, han assistit tot just uns 500 convidats. Entre ells, els expresidents Nicolas Sarkozy i François Hollande. I, també, Xavier Espot i Roser Suñé. El cap de Govern i la síndica general romandran a París fins aquest diumenge, ja que tenen previst participar en els actes de commemoració del final de la Segona Guerra Mundial a Europa, el Dia de la Victòria.

Comentaris

Trending