Govern intenta ‘vendre’ les línies vermelles andorranes als representants de la Unió Europea

La visita d’una delegació de treball de l’EFTA ha de servir, segons Maria Ubach, per explicar “la realitat” del Principat i que “puguin entendre per què demanem” el manteniment de les quotes d’immigració o del monopoli de FEDA i Andorra Telecom

Foto de grup de la delegació amb la ministra Ubach i altres representants del Govern a l'exterior del Coll de la Botella.
Foto de grup de la delegació amb la ministra Ubach i altres representants del Govern a l'exterior del Coll de la Botella. SFGA/ C.ESTEVE

Explicar la realitat del país i, sobretot, els motius pels quals Andorra necessita que la Unió Europea accepti respectar determinades especificitats en el futur acord d’associació. És l’objectiu que es marca el Govern durant els dos dies de visita d’una delegació del grup de treball del consell de la UE, EFTA, al Principat. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha qualificat de “positiva” la iniciativa, tot mostrant-se convençuda que pot ajudar a avançar en la negociació del conveni, a la vegada que ha destacat la importància de la recuperació d’unes trobades presencials perdudes durant la pandèmia.

La jornada ha començat al matí, amb la delegació de l’EFTA visitant l’espai Columba, a Santa Coloma. Allà, l’historiador Albert Villaró els ha volgut apropar el context històric del Principat. Ja al restaurant el coll de la Botella, les intervencions per part d’Andorra s’han centrat a l’àmbit econòmic i financer, a canvi de l’ex ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya. Per la seva banda, Landry Riba i Marc Ballestà, secretaris d’Estat respectivament d’Afers Europeus i d’Afers Financers Internacionals, han presidit una taula rodona que ha abordat la relació entre el Principat i l’organisme comunitari al llarg de les darreres tres dècades.

Albert Villaró ha apropat als delegats europeus la història d’Andorra mentre que l’ex ministre Saboya ha fet el mateix amb l’evolució econòmica i financera i també s’ha abordat els 30 anys de relació amb la UE

Ja a la tarda, ha revelat la ministra, està previst noves sessions de treball per abordar segurament els aspectes més espinosos de la negociació. Les línies vermelles que des d’Andorra sempre s’han posat, com ara el manteniment de l’actual monopoli de FEDA i Andorra Telecom i el sistema de quotes d’immigració. Aquest darrer, cal recordar, xoca frontalment amb un dels principis de la UE: la lliure circulació de persones.

“Expliquem la nostra realitat i volem que puguin entendre per què ho demanem”, ha apuntat Ubach, que ha afirmat que, fins ara, “la sensació és positiva”. En aquest sentit, ha manifestat que “en estar aquí podem fer un treball pedagògic que és necessari perquè som un país petit i poc conegut”. Així, els delegats del grup EFTA “han vingut i això els permet veure la nostra situació i, per tant, serà més fàcil que la puguin entendre”. Així, la ministra no ha dubtat a qualificar la visita com a “essencial”.

FPvFRbjWYAUTEDC
Un instant de la taula rodona on s'han repassat els 30 anys de relacions amb la UE.

Una trobada que, a més, guanya importància després de dos anys on el format telemàtic ha predominat en tots els contactes realitzats entre Andorra i la UE. Ara, es pot “rellançar aquest treball presencial i dinamitzar-lo”. Tot pensant a afrontar ja la recta final d’una negociació en la qual és “difícil posar calendaris”. Malgrat això, Ubach ha destacat la “finestra d’oportunitat” que representen la presidència actual de França del Consell Europeu i la previst per a Espanya durant el segon semestre del 2023. “Ja ens està ajudant molt i podem avançar molt fins a finals de juny; crec que després, amb Espanya, podrem anar més enllà i finalitzar les negociacions”, ha comentat.

Un procés que, considera, no ha d’endarrerir-se malgrat els darrers esdeveniments, especialment la guerra a Ucraïna. “No crec que afecti especialment. Els darrers temps hem viscut el Brexit i després la pandèmia i s’ha anat avançant en la negociació”, ha recordat la titular d’Exteriors.

En ser preguntada sobre la possibilitat que l’acord d’associació també comporti avenços socials, tal com el mateix Copríncep francès va posar en relleu ara fa uns dies, en el seu missatge pel Dia de la Constitució, Ubach ha optat per llançar pilotes fora. “El conveni és econòmic. Bàsicament per participar en el mercat comú”, s’ha limitat a comentar.

FPuWj1LXMAUosKU
Albert Villaró ha apropat la història del país als delegats de l'EFTA.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending