Govern es compromet amb França a reequilibrar unes relacions que s'havien decantat cap a Espanya

La reunió amb la delegació d'Occitània, encapçalada pel prefecte Étienne Guyot ha avançat en la cooperació en les comunicacions, el sanejament de les aigües del riu Arieja i la pandèmia

Comentaris

Una imatge de la reunió francoandorrana.
Una imatge de la reunió francoandorrana. SFGA

La reunió entre el Govern i la delegació d'Occitània encapçalada pel prefecte de la regió Étienne Guyot ha servit per mostrar el compromís andorrà de reequilibrar les relacions del Principat amb França i Espanya que en els darrers anys s'havien decantat de manera important cap a aquest darrer país, com a reconegut el cap de Govern, Xavier Espot. S'ha programat una reunió a Tolosa en el marc dels Diàlegs Transfronterers.

Durant la reunió s'ha parlat de la millora de les comunicacions, amb la desviació de Tarascon, la posada en marxa d'un acord marc per la cooperació sanitària el sanejament de les aigües del riu Valira. El cap de Gover, Xavier Espot i el prefecte d'Occitània, Étienne Guyot, han fet una valoració molt positiva de la reunió que ha servit per a preparar la trobada de la tardor. Guyot, ha manifestat el seu desig que es pugui "incrementar la intensitat de la cooperació".

Han mantingut primer una trobada privada. Posteriorment ambdós mandataris han encapçalat la reunió de treball a tres bandes, que s’ha celebrat en
format híbrid amb participants que s’han connectat telemàticament. Concretament, en aquesta reunió hi ha participat membres del Govern –Espot i els ministres Maria Ubach, Víctor Filloy, Silvia Calvó i Joan Martínez Benazet–, de la prefectura d’Occitània i de la Regió d’Occitània. També hi ha estat presents l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega, i l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet.

Com ha destacat el cap de Govern, aquesta doble cita anual evidencia “un model de relació i cooperació exitós i permet reforçar la relació entre Andorra i França”. En aquest sentit, durant la reunió s’ha exposat i comparat la situació sanitària d’Andorra i de la regió francesa per tal de fer-ne el seguiment epidemiològic. Guyot ha apuntat que el marc “podria incloure aspectes més enllà d’emergències i catàstrofes sanitàries, com ara en futures epidèmies o envelliment saludable”. Per Espot, “es tracta de compartir les millors pràctiques de cada costat”. Cal recordar que Andorra i França ja van assolir fa uns mesos un acord que ha permès que els residents al Principat i als Departaments francesos dels Pirineus Orientals i de l’Arieja estiguin exempts de presentar una prova PCR/TMA a l’entrada a França per a estades menors de 24 hores.

S'ha analitzat l’acord internacional per a les obres de millora dels accessos rodats al Principat 

Un altre dels punts tractats ha estat l’acord internacional per a les obres de millora dels accessos rodats al Principat per les carreteres 20 22 i 320 –en especial en els corredors d’allaus: el cap de Govern i el prefecte han confirmat que les obres avancen en el ritme previst i que es preveu la seva finalització pel 2024– i els projectes Sapyra, subvencionats amb fons europeus. Paral·lelament, un altre dels punts tractats ha estat la gestió de l’aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arieja, que des del 2015 es fa de manera conjunta entre ambdós territoris mitjançant un acord bilateral. En aquest sentit, s’ha concretat la signatura del conveni entre el Govern i la marie de Porta relatiu a l’embrancament de la xarxa d’aigües residuals o la neteja, per part d’un equip de submarinisme dels bombers d’Andorra, del Llac de les Abelletes i de la captació d’aigua potable.

Finalment, els presents en la trobada han acordat que el proper Diàleg Transfronterer, la 5a edició, se celebrarà la segona quinzena d’octubre a Tolosa i de manera presencial, si la situació sanitària ho permet. En aquesta jornada, on participen més de trenta persones, hi ha la reunió al més alt nivell, i posteriorment es duen a terme petits grups de treball específics. Enguany es repeteixen de la darrera edició els grups que discutiran al tomb d’Economia Verda, Economia Turística, Ensenyament Superior i Cooperació Sanitària, i s’hi afegirà una nova comissió al voltant de la cooperació cultural.

 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending