La Generalitat garanteix que es respectarà la mobilitat entre Andorra i Espanya

Protecció Civil assegura que està al cas de la nova interpretació que fan les autoritats espanyoles i admet que hi ha una excepció respecte de la circulació entre territoris estrangers, però encara hi ha confusió i les ordres no han arribat a tots els departaments

Control dels mossos d'esquadra a la zona del Túnel del Cadí.
Control dels mossos d'esquadra a la zona del Túnel del Cadí. ARXIU

La Generalitat garanteix que es respectarà la mobilitat entre Andorra i Espanya i que són les autoritats espanyoles -en el cas català, la delegació del govern liderada per la socialista Teresa Cunillera- les qui defineixen el aspectes concrets de la circulació entre territoris estrangers. Això no treu, és clar, que els mossos puguin fer controls per assegurar-se que es respecten les normes aplicables dins de Catalunya. En aquest cas, en l’àmbit català només hi podran circular les bombolles de convivència.

Fonts de Protecció Civil han reconegut que “la Generalitat està al cas” de les noves interpretacions fetes des del ministeri de Sanitat espanyol i, per extensió, dictades per les autoritats espanyoles, que són les que tenen el control de les fronteres. Les mateixes fonts d’aquest departament de la Generalitat han recordat que a nivell estatal “tenim vigent un confinament autonòmic”, però que també opera “una excepció” per la mobilitat entre territoris estrangers.

Només es pot viatjar dins de Catalunya en nucli o bombolla de convivència. També cal tenir en compte que hi ha un toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí. O que no es pot menjar per la via pública, per citar tres limitacions vigents

El que queda clar és que s’ha de respectar de manera escrupolosa les restriccions que operin a cada autonomia espanyola. En aquest sentit, les fonts de Protecció Civil catalana han recordat que els mossos no deixaran de fer controls, també a la xarxa viària principal. I han explicat que una cosa és travessar el territori català i l’altre circular dins seu. En aquest sentit, es recorda, per exemple, que només es pot viatjar dins de Catalunya en nucli o bombolla de convivència. També cal tenir en compte que hi ha un toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí. O que no es pot menjar per la via pública, per citar tres limitacions vigents.

També és cert que hores d’ara encara hi ha molta confusió i les noves directrius encara no han arribat a tots els departaments que han d’arribar. Aquest matí, alguns controls dels mossos a la carretera N-145, a tocar la zona duanera de la Farga de Moles, posaven traves. En algun cas concret, a les 9 d’aquest matí, agents de la policia catalana han assegurat no tenir constància de les noves interpretacions i han fet girar cua alguns cotxes advertint-los que podien tornar a intentar passar a partir de les 3 de la tarda. En principi, la situació s’hauria d’anar normalitzant en les properes hores i el trànsit hauria de ser franc.

Una imatge de l'aeroport de Prat, pràcticament buit, i que aquests dies potser remuntarà una mica d'activitat.

Relacionat

Espanya obre la porta per salvar la Setmana Santa i deixa entrar i sortir tothom per fer turisme

Una altra cosa és que passarà la setmana que ve en funció de les dades epidemiològiques. En altres territoris, fora d’Espanya, s’estan dictant confinaments i replegaments per evitar l’expansió del coronavirus i mirar de no col·lapsar uns sistemes hospitalaris que tornen a tenir una espasa de Dàmocles immensa sobre seu.

Comentaris (9)

Trending