Espanya obre la porta per salvar la Setmana Santa i deixa entrar i sortir tothom per fer turisme

El Govern assegura que després de fer els contactes necessaris les autoritats espanyols li han confirmat que les directrius actuals són que tant poden sortir ciutadans del país veí per venir a Andorra com residents al Principat poden moure’s per l’Estat espanyol mentre respectin les restriccions del lloc de destí

Una imatge de l'aeroport de Prat, pràcticament buit, i que aquests dies potser remuntarà una mica d'activitat.
Una imatge de l'aeroport de Prat, pràcticament buit, i que aquests dies potser remuntarà una mica d'activitat. ARXIU

Operació salvar la Setmana Santa, econòmicament, psicològicament, i després, Déu dirà. Les noves directrius de les autoritats espanyoles estableixen que tant poden sortir d’Espanya per viatjar fins a Andorra o a qualsevol altre país del món els residents a l’Estat espanyol com els ciutadans d’Andorra o qualsevol altre racó del planeta podran entrar a Espanya. Es pot fer turisme i no cal cap justificació per travessar la frontera espanyola. Ara bé, sempre caldrà respectar les restriccions que hi hagi en el territori destinació final.

¿Què vol dir això? Que un turista de qualsevol lloc d’Espanya pot venir els propers dies, aquesta Pasqua, a fer turisme a Andorra. Aparentment, sí. O com ha dit el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en anunciar les noves directrius espanyoles: “És vàlid a dia d’avui.” ¿I un resident al Principat pot viatjar a Espanya? Sí, també. De fet, segons el Govern “es normalitza la mobilitat per la frontera hispanoandorrana tant d’entrada com de sortida”. Per les explicacions de Jover, tot és agafat amb pinces. Les decisions “són dinàmiques”, ha reconegut el portaveu governamental. I pel que es veu, hores d’ara semblen també delirants.

Tot plegat sorgeix d’una demanda feta per la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges al ministeri espanyol de Sanitat sobre les restriccions de mobilitat per Sant Josep i Setmana Santa. Aquest dimarts, el ministeri va respondre que es permetia sortir d’Espanya sempre que es volgués per anar a l’estranger. Ara, cal observar quines restriccions i mesures relatives a la Covid hi ha al país de destinació. Si cal una PCR negativa per entrar, si s’exigeix una quarantena, si hi ha toc de queda… O sia, un senyor de Madrid pot venir al Principat a fer turisme, o a París, però no pot anar a Guadalajara. I un de Mataró pot anar a Lisboa o a Ordino però no a Ejea de les Caballeros, segons aquesta nova interpretació espanyola.

Un viatger a l'aeroport de Madrid.

Relacionat

El ministeri de Sanitat espanyol manté que qualsevol ciutadà pot sortir del país per fer turisme

Davant d’això, el Govern ha fet aquest dimecres “els contactes necessaris” amb les autoritats espanyoles pertinents i s’ha comunicat que la situació a la inversa també es permet. Un resident fora d’Espanya pot anar a qualsevol punt de l’Estat espanyol però un cop estigui en aquest punt s’haurà de cenyir a les limitacions que hi hagi en aquell territori. De fet, fins ara, ja es podia passar per Catalunya en trànsit cap a altres zones espanyols. ¿Què passarà a partir d’ara? En trànsit no hi ha d’haver problema. Però per quedar-se a Catalunya…

Jover ha explicat que una vegada han rebut la interpretació de les autoritats espanyoles, “per cooperació amb les institucions catalanes” i en el marc del grup de treball que hi ha amb la Generalitat “hem traslladat aquesta interpretació” i la resposta que haurien obtingut de l’executiu català és que “és un element que estan estudiant”. ¿Hi ha d’haver problemes? Ningú no ho sap. El que és clar és que el control de la mobilitat en territori català competeix a la Generalitat i als mossos. 

“Per cooperació amb les institucions catalanes” i en el marc del grup de treball que hi ha amb la Generalitat “hem traslladat aquesta interpretació” i la resposta que haurien obtingut de l’executiu català és que “és un element que estan estudiant”, explica Jover

Cert que el ministre portaveu ha fet també una crida a la prudència per no afavorir contagis, però també ha deixat clar que s’havia de comunicar a la ciutadania i als actors econòmics del país els canvis en les directrius de mobilitat establerts per les autoritats espanyoles. Un detall segurament no menor és que l’anunci l’ha fet Eric Jover una vegada ja havia abandonat la sala el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que dilluns es va manifestar obertament en contra de la permissivitat europea en matèria de mobilitat. La decisió espanyola incrementa de molt allò que el titular de Salut veia com un perill.

Però a nivell econòmic, Andorra, com Espanya, ho veuen com una oportunitat. De fet, abans que es fes l’anunci públic, diferents integrants del Govern i dels grups que hi donen suport han anat comunicant la decisió. El cap de Govern, Xavier Espot, ho ha anunciat a Sindicatura i als presidents dels grups parlamentaris. Espot els ha deixat clar que la mesura, per ara, s’ha d’agafar en pinces perquè estaria susceptible de noves interpretacions o matisos. I també els hauria reconegut que no tenien el retorn ni el posicionament de Catalunya.

Tot és canviant. I, sobre el paper, per Pasqua s’hi valdrà tot. Això sí, cal tenir en compte les limitacions que hi ha imposades a cada comunitat autònoma, a cada autonomia. Una vegada passi Setmana Santa i si els contagis repunten de manera greu, Espanya i altres països -França ja ha fet una anunci en aquest sentit- se n’anirà de cap cap a un confinament. O, com a mínim, cap a l’establiment de mesures molt més restrictives que les que hi ha avui. Les d’avui abans de les noves interpretacions que descol·loquen i deixen fora de joc. I això quan Pasqua ja pica a la porta.

Comentaris (30)

Trending