França dubta aplicar el desconfinament previst per a la setmana vinent

El Govern confia que entre aquest dijous i el dijous que ve la Generalitat acordi l’equiparació d’Andorra amb l’Alt Urgell i així es pugui recuperar una part de la mobilitat amb el territori català

El primer ministre francès, Jean Castex, durant la visita a un centre hospitalari.
El primer ministre francès, Jean Castex, durant la visita a un centre hospitalari. ARXIU

França no les té totes sobre si autoritzar el desconfinament previst per al 15 de desembre, per a la setmana que ve. El Consell de defensa sanitari avalua aquest dimecres la situació sanitària i el primer ministre francès, Jean Castex, preveu demà anunciar oficialment com queda la situació. Si no hi ha el desconfinament previst, la situació pot perjudicar molt el Principat, pendent d’aquest relaxament en la mobilitat per intentar que puguin arribar a Andorra més visitants dels que ho poden fer per ara, només procedents de l’Arieja i els Pirineus Orientals.

Hores d’ara, les condicions sanitàries fixades per les autoritats franceses per poder tirar endavant la desescalada no es compleixen. L’índex de reproducció està per sobre del 0,5 que es pretenia i encara hi ha força més de 5.000 casos detectats cada dia. Això posa en dubte el desconfinament tot i que hi ha molta oposició social i es podria optar per una solució intermèdia que hores d’ara no està clara del tot.

Diverses fonts, com la cadena de televisió BMF, han avançat que s’estaria treballant en la possibilitat de garantir la mobilitat entre regions, mantenint el certificat de sortida i, sobretot, avançant el toc de queda nocturn per ‘desactivar’ possibles viatges de llarga durada. Així, s’està avaluant d’avançar el toc de queda ara fixat per les 9 de la nit a les 5 o les 7 de la tarda.

Si hi ha dubtes en el cantó francès, els interrogants es mantenen per la banda espanyola. El Govern continua mantenint els contactes amb diversos integrants del govern català per equiparar Andorra amb l’Alt Urgell. El Govern espera que entre aquest dijous i dijous de la setmana que ve a tot estirar hi hagi un pronunciament oficial de la Generalitat. I es confia que sigui un pronunciament positiu que faciliti una certa mobilitat entre el Principat i el territori català.

Hores d’ara, en general, les dades sanitàries a Catalunya han millorat una mica, encara que no massa, tot i que caldrà veure en properes jornades l’impacte que han tingut algunes aglomeracions donades aquest pont de la Puríssima. També és cert, però, que en el cas concret de la Seu d’Urgell l’índex de reproducció del coronavirus ha tornat a pujar de manera ostensible, situant-se, segons les dades municipals, en un preocupant 1,12, quan en el conjunt de Catalunya s’hauria situat lleugerament per sota del 0,9.

Comentaris (5)

Trending