Andorra transmet a Parolin la importància de mantenir el Coprincipat

(AMB VÍDEO) El secretari d’Estat de la Santa Seu s’ha reunit amb Xavier Espot i altres representants de Govern amb l’ombra dels punts candents de les relacions entre els dos Estats -el relleu del Copríncep, el futur de la institució i l’avortament-, mentre que alguns dels grups al Consell també han destacat com de clau és el model institucional

Visita oficial del secretari d'Estat de Sa Santedat, Pietro Cardenal Parolin, a casa de la Vall.
Visita oficial del secretari d'Estat de Sa Santedat, Pietro Cardenal Parolin, a casa de la Vall.

El secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolín, ja es troba a Andorra. El cardenal ha arribat aquesta tarda i ja ha mantingut reunions amb representants de Govern i del Consell General. Tot a l’espera de la seva participació en la missa d’aquest divendres per Meritxell. Hi havia expectació per quin serà el missatge que trametrà el representant de la Santa Seu, amb tres afers candents: el relleu de l’actual Copríncep episcopal, el futur de la institució i l’avortament. Justament, durant la salutació a Casa de la Valls, representants de diferents grups li han volgut traslladar la importància de l’actual model d’Estat.

L’agenda de Parolin incloïa aquest dijous diferents trobades de caire institucional. La primera, a Govern, on ja està reunit amb Espot, juntament la ministra d’Exteriors, Imma Tor; i el titular de Relacions Institucionals, Ladislau Baró. A la trobada també hi ha assistit el síndic general, Carles Enseñat, el director de gabinet del representant del Copríncep francès, Robert Mauri; i el Copríncep episcopal, Joan Enric Vives.

De l’encontre no n’han transcendit excessius detalls, tot i que els darrers dies estava clar que existia expectació pel missatge (o missatges) que podia transmetre Parolin. Més quan, en les relacions amb la Santa Seu, ara mateix, hi ha tres patates calentes claus per al futur d’Andorra. La primera, la successió del Copríncep episcopal, tenint en compte que Vives compleix el juliol de l’any vinent 75 anys, l’edat en la qual ha de presentar la seva renúncia. La segona, el mateix futur de la institució que, no és cap secret, mai ha acabat de fer el pes a l’actual Papa Francesc. I en tercer lloc, tot i que no menys important, el sempre (per a l’Església) espinós tema de l’avortament, amb cada cop més veus demanant una despenalització.

Si d’aquests afers s’ha parlat, els participants no han badat boca. En una piulada, Espot sí que ha volgut destacar que, durant la reunió, el secretari d’Estat de la Santa Seu “ha refermat les bones relacions amb Andorra”.

Posteriorment, el cardenal, de facto el número 2 del Vaticà, s’ha desplaçat a la seu del Consell General. A Casa de la Vall ha estat rebut per Enseñat i la subsíndica general, Sandra Codina. Posteriorment, ha pogut saludar representants dels grups parlamentaris, alguns dels quals han pogut aprofitar la breu xerrada per transmetre la importància que, per a ells, té el manteniment del model de Copríncipat. Ha estat el cas de Cerní Escalé, de Concòrdia -per cert, que ha sorprès Parolin per la seva joventut-, que li ha comentat que “estem orgullosos de la seva visita i del nostre legat institucional”.

Per la seva banda, des d’Andorra Endavant també les paraules expressades per Carine Montaner des d’Andorra Endavant. “Per a nosaltres el Coprincipat és molt important”, li ha apuntat. Per la seva banda, des del PS Pere Baró ha volgut interessar-se per la possibilitat d’una visita del Papa Francesc a Andorra. .

Parolin, durant la trobada amb Xavier Espot.
Parolin, durant la trobada amb Xavier Espot. ALTAVEU MÈDIA

Un cop fora de la seu tradicional del Consell General, la comitiva s’ha retrobat amb Espot. Aquest vespre està previst un sopar institucional a les dependències de l’Espai Columba. Ja demà, Parolin participarà en la missa central del dia de Meritxell, juntament Vives, que al matí l’havia rebut al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell. La comitiva, segons s’ha informat des del bisbat, la completaven ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu, Carles Álvarez-Marfany; el cardenal Roman Walczak, encarregat de negocis de la Nunciatura Apostòlica a Madrid i l’oficial de la secretaria d’Estat, Javier Diaz Tenza. Abans de pujar cap al Principat, Parolin ha pogut visitar la catedral de Santa Maria d’Urgell. Durant el recorregut, Vives ha explicat algunes de les vicissituds i de la història del temple.

FELICITACIÓ DEL PAPA FRANCESC PER MERITXELL

La web del bisbat ,per cert, recull també el missatge que, via el nunci a Espanya, Bernardito Auza, ha enviat el Papa Francecs en motiu de la festa nacional d’Andorra. Aquest és el text del pontífex:

Excel·lentíssim Mons. Joan Enric Vives Sicília

Arquebisbe-bisbe d'Urgell Copríncep d'Andorra

Amb ocasió de la Festa Nacional d'Andorra, faig arribar a la vostra excel·lència i a tots els fills i filles d'aquesta estimada nació, els meus sentiments de proximitat i els meus vots de bé, mentre imploro el Senyor, per intercessió de la Mare de Déu de Meritxell, a la celebració del 150è aniversari de la seva declaració com a Patrona d'Andorra, que els concedeixi progressar en la construcció d'una societat cada cop més justa, fraterna i solidària.

Francesc

Comentaris (15)

Trending