Espot treu pit de la riquesa del sistema d’educació al Principat davant Nacions Unides

El cap de Govern defensa que cal “creure fermament” en el precepte marcat per Nelson Mandela, que va afirmar que l’ensenyament “és l’arma més poderosa per canviar el món”

Espot ha convidat Antonio Guterres a visitar Andorra.
Espot ha convidat Antonio Guterres a visitar Andorra. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha aprofitat la seva intervenció en la Cimera sobre la Transformació de l’Educació que se celebra a Nova York, en el marc de la 77a assemblea general de Nacions Unides, la riquesa del sistema andorrà. El mandatari ha posat en relleu el valor de tenir tres sistemes d’ensenyament al país i la capacitat d’inclusió. Durant la jornada, tant ell com la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, han participat també en diferents trobades bilaterals.

El màxim responsable de l’executiu ha iniciat la seva intervenció citant Nelson Mandela i recordant la seva afirmació que situava l’educació com “l’arma més poderosa per canviar el món”. I ha demanat “creure fermament en aquest precepte”, que ha qualificat de “camí comú i global a seguir”, ja que l’ensenyament “és essencial pel creixement personal i col·lectiu, garantia de respecte, civisme, igualtat d’oportunitats i de futur”.

En el discurs, ha recordat les peculiaritats del sistema andorrà, amb tres models de lliure elecció. “Aquesta singularitat és un dels nostres baluards més forts i ens permet oferir una excel·lent formació bàsica perquè els nostres fills i els nostres joves, de 65 nacionalitats diferents, creixen en un entorn que engresca a aprendre els valors fonamentals de la democràcia i els drets humans”, ha manifestat. A la vegada, també ajuda a “aconseguir alts nivells de cohesió social i diversitat, així com un fort sentit de pertinença”.

Espot ha defensat que “hem de transformar l'educació, donar-li la importància que es mereix i protegir contra possibles amenaces, perquè hi ha molt en joc”. S’ha referit també a com es va afrontar la pandèmia, garantint “la continuïtat de l’escolaritat ordinària i cara a cara”. Això, ha afirmat, “ens ha preparat millor per afrontar qualsevol crisi futura”.

A la vegada, ha apuntat que l’escola és “un actor privilegiat de la transició ecològica”. Per un costat, “és allà on ensenyem coneixements sobre el canvi climàtic, la preservació de medi ambient i biodiversitat i desenvolupament sostenible”. Per l’altre, es promou “la mobilització i acció de les generacions més joves, ara i en el futur, a favor de la lluita contra el canvi climàtic”.

Espot ha destacat “el fort compromís d’Andorra amb l’educació, tant dins com fora de la seva frontera”. I ha assegurat que “continuarem assignant fons públics a projectes internacionals i aportant la nostra experiència i coneixements en aquest camp per ajudar a la transformació a escala mundial”.

Ubach Xipre
Ubach i el seu homòleg de Xipre.
INVITACIÓ A GUTERRES PER VENIR A ANDORRA

El discurs en la Cimera ha estat el darrer acte d’un dia atapeït. Així, Espot s’ha reunit amb el secretari general de Nacions Unides, Antonio Guterres, acompanyat d’Ubach i la representant permanent a l’ONU, Elisenda Vives. Durant la trobada, se l’ha convidat a visitar Andorra durant el 2023, coincidint amb el 30è aniversari de l’ingrés del Principat a l’organització.

Per la seva banda, la titular d’Exteriors ha mantingut un encontre amb el seu homòleg de Xipre, Ioannis Kasoulides. Tots dos han tractat l’agenda de l’Acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea.

Comentaris (5)

Trending