Espot considera que a partir d’ara Europa posarà “moltes menys dificultats” a les especificitats

El cap de Govern assegura que “tot es pot fer millor” però manté que “no puc acceptar que no hi ha hagut comunicació” sobre les negociacions per l’acord d’associació amb la UE

Xavier Espot durant la fira d'artesania de Canillo, aquest migdia.
Xavier Espot durant la fira d'artesania de Canillo, aquest migdia. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, considera que després de la visita al Principat del vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, la Unió Europea (UE) “serà més procliu a acceptar les nostres especificitats” i que hi haurà “moltes menys dificultats” per aconseguir que Brussel·les faciliti adequacions puntuals de les directives europees en matèries especialment sensibles per a Andorra.

Espot, que ha afirmat també que “tot es pot fer millor” s’ha mostrat contrariat pel fet que es pugui afirmar que no s’està explicant prou el contingut de les converses amb la UE. “No puc acceptar que no hi ha hagut comunicació” sobre les negociacions per l’acord d’associació amb Europa. Amb tot, aquest mateix dilluns hi haurà una reunió de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus per establir un full de ruta en relació amb el traspàs d’informació a la ciutadania.

La reunió entre les delegacions s'ha fet a l'edifici de l'antiga Ràdio Andorra.

Relacionat

La UE reconeix que cal potenciar la comunicació per aconseguir que s’aprovi l’acord d’associació

El màxim responsable de l’executiu s’ha demanat “quants països” poden dir que el cap de Govern i un secretari d’Estat es posen al capdavant d’un auditori ciutadà “sense filtre previ” per respondre als neguits que es plantegin. Sí que ha admès Espot, però, que “les negociacions estan tardant molt” i es pot arribar a entendre que això causi un cert neguit. Amb tot, però, considera que la visita de Šefčovič va ser “profitosa”. Ara bé, no hi ha cap resultat concret.

Maroš Šefčovič, Xavier Espot i Landry Riba en la compareixença de dijous.

Relacionat

La banca continua confiant en Europa com a refugi d’última instància en cas de dificultats

Xavier Espot, que ha fet aquestes manifestacions en el marc de la Fira del Bestiar de Canillo, ha afirmat també que “si alguns esperaven” que el número 2 de la Comissió Europea faria algun anunci de calat era pensar en “unes expectatives que no tenien massa sentit”. I parlant planerament el mandatari governamental ha afirmat que el que segur que no venia a fer Šefčovič era “a donar-se per la pell”.

ES VOL L’ASSOCIACIÓ

El mandatari governamental ha recordat que la Comissió Europea no deixa de ser l’interlocutor en la negociació per l’acord d’associació i tampoc mostrarà específicament les seves cartes. Però té clar Espot que la visita de Šefčovič servirà perquè Europa “entengui la realitat d’Andorra” des de molts punts de vista. Començant per l’orografia del país i acabant pel fet de poder dialogar amb interlocutors amb els quals fins ara no havia pogut contactar, com els agents socials i econòmics del país.

“Malgrat voler aquesta associació i el respecte al dret comunitari, en alguns aspectes concrets necessitem algunes especificitats”

Espot ha reconegut que alguns dels portaveus socioeconòmics que van intervenir en la reunió amb el número 2 de la Comissió Europea va mostrar el seu escepticisme sobre l’acord amb Europa però, en general, considera el cap de Govern, està convençut que una immensa majoria de la ciutadania defensa l’acostament a Brussel·les. “Malgrat voler aquesta associació i el respecte al dret comunitari, en alguns aspectes concrets necessitem algunes especificitats”, ha afirmat Espot.

El màxim responsable governamental ha esmentat algunes de les qüestions que demanden ajustaments especials per al Principat com pot ser el control de la immigració, aspectes relacionats amb els serveis financers o el manteniment del règim monopolístic d’Andorra Telecom. No és que ara els esculls siguin menors. Es confia que a partir de la visita de Šefčovič Europa entengui més i millor la realitat andorrana, això sense deixar de banda que la maquinària diplomàtica del Principat haurà de continuar fent feina.

Comentaris (21)

Trending