La UE reconeix que cal potenciar la comunicació per aconseguir que s’aprovi l’acord d’associació

(AMB VÍDEO) El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič afirma que el conveni potenciarà encara més les relacions entre Andorra i Brussel·les

Comentaris

Jornada clau en la negociació entre Andorra i la Unió Europea

Andorra i la Unió Europea (UE) han reconegut que cal potenciar la comunicació amb la finalitat que s'acabi aprovant l'Acord d'associació. Aquesta és la decisió que s'ha adoptat aquest dijous després de les reunions entre una delegació de la Comissió Europea i el Govern, els presidents de grup parlamentari i diversos sectors.

Espot ha manifestat que la negociació de l'Acord és el gran reptes del Govern i que es va iniciar fa set anys i ha fet que hi hagi grans avenços pel que fa a la lliure circulació de persones o amb el preacord que manté FEDA com a únic operador del servei d'electricitat. "Aquesta negociació no ha acabat però estem contents perquè després de la pandèmia s'ha reactivat el dossier", ha explicat. D'aquesta manera s'ha arribat a solucions per a les dues bandes. L'objectiu és que Andorra formi part de l'espai econòmic europeu tot respectant els principis del Dret comunitari "tot tenint en compte -en paraules d'Espot-, les nostres especificitats i a les nostres especificats. Estem en un moment d'esperança i no es pot entendre la culminació de les polítiques mediambientals, socials i econòmiques sinó és a través de l’aprovació de l’Acord”.

Segons el cap de Govern, la jornada d'aquest dijous ha estat molt positiva i la delegació europea ha pogut copsar la realitat d'Andorra i la visió que el país té de l'acostament d'Andorra a la Unió Europea. Per Espot l'acord és la clau volta de l'homologació, de la diversificació de l'economia i de la integració d'Andorra a Europa.

L'acord s'ha de tancar, com ja s'havia avançat l'any vinent

El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič ha dit que el futur Acord d'associació "enfortirà encara més les relacions entre Andorra i la Unió Europea. Vull que sigui un conveni beneficiós" i ha afegit que "compartim valors, interessos i reptes com ara el nostre suport a Ucraïna". Ha subratllat que és un calendari de negociació "molt ambiciós" i ha constatat que s'han fet progressos importants. Hi haurà una nova reunió la setmana vinent i una altra el mes vinent. L'acord s'ha de tancar, com ja  s'havia avançat l'any vinent. "Es tracta d'un salt quantitatiu i qualitatiu en les nostres relacions", ha indicat.

Šefčovič ha efectuat un balanç de les trobades que ha mantingut durant la jornada i ha fet esment a la bona entesa amb tots els sectors. Ha reconegut que hi ha una certa preocupació per l'impacte de la integració i creu que cal millorar la comunicació per a poder aprovar l'acord. "He proposat que podem treballar junts en aquest sentit per augmentar el nivell de coneixement dels temes que s'estan negociant. Aportarà coses molt positives per a Andorra". Ha celebrat “la predisposició andorrana: aprecio molt especialment que la delegació d'Andorra hagi entès tant encertadament que cal trobar una solució que efectivament sigui avantatjosa per Andorra, respectant les seves especificitats, i que també pugui ser entesa per la Comissió Europea”.

Sobre aquest tema, Espot ha afegit que "ens sentim molt europeus" i no ha volgut parlar d'euroescepticisme i s'ha referit al "desconeixement" perquè encara no s'ha tancat la negociació. "Segur que des de Govern podem millorar la comunicació". Així, el pròxim dilluns ja hi haurà una reunió a Govern amb l'objectiu de realitzar un replantejament.

Šefčovič ha parlat de cercar equilibris entre l'especificat andorrana, i Europa i les seves regles

La visita del vicepresident de la Comissió Europa, primera d’una autoritat d’aquest rang europeu al país, s’ha iniciat amb una trobada bilateral amb el cap de Govern i ha seguit amb una reunió de treball amb la sindicatura general i els grups parlamentaris presents al Consell General. En aquesta trobada s’ha pogut acostar a la delegació europea que actualment ja s’està legislant tenint en compte les normes europees. Cada president de grup  ha exposat aspectes que els preocupen i Šefčovič ha donat a entendre quin és el seu rol com a representant polític de la UE. Ha parlat de cercar equilibris entre l'especificat andorrana, i Europa i les seves regles. Les sensacions han estat bones i ha donat la impressió que la UE sembla tenir interès per arribar a un bon acord.

El desplaçament de la delegació de la Comissió Europea s'ha tancat aquest vespre amb un acte amb actors polítics i representants d’entitats de joves que permetrà traslladar als negociadors un ampli ventall d’opinions en relació a la futura associació amb Europa.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending