Espot apunta a l’acord d’associació com “l’única oportunitat” d’Andorra per diversificar l’economia

El cap de Govern ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida de la 37a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor, que versarà al voltant de la Unió Europea ‘reptes i perspectives’

El cap de Govern, Xavier Espot, a la inauguració de la Universitat d'Estiu i Tardor
El cap de Govern, Xavier Espot, a la inauguració de la Universitat d'Estiu i Tardor Govern d'Andorra

En una edició de la Universitat d’Estiu i Tardor en què totes les ponències versaran al voltant de la Unió Europea (UE), és completament necessari parlar-ne i tractar-ne sobre l’acord d’associació que es troba en negociació actualment. El cap de Govern, Xavier Espot, ha estat l’encarregat d’inaugurar la primera de les xerrades, on ha destacat que aquest acord és “la millor, sinó pràcticament l’única oportunitat d’Andorra per diversificar l’economia i créixer”.

Espot ha indicat que, després d’un alentiment de les negociacions degut a l’esclat de la crisi de la Covid-19, aquesta tardor s’espera que hi hagi “un avanç en el ritme i el calat de les temàtiques” que s’han de tractar entre Andorra i la UE. El Secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Landry Riba, ha puntualitzat que es manté la intenció de continuar tractant “els temes que són rellevants per al país”. En aquest sentit, el cap de Govern ha explicat que encara queden parts molt importants per negociar, “qüestions cabdals com la lliure circulació de persones, la lliure prestació de serveis i, per al final, la lliure circulació de capitals”.

Respecte a aquests temes, Espot ha destacat que es tracten de qüestions imprescindibles, sobretot la lliure circulació de persones i els fluxos migratoris, “que és un tema que preocupa molt a la ciutadania i que és essencial”. També ha volgut posar en relleu, “des de la perspectiva d’un país petit com Andorra”, la importància de tractar la lliure prestació de serveis, ja que “hi ha un col·lectiu molt preocupat i al que li hem de donar solucions”. El cap de Govern ha exposat que el Principat té un estat del benestar “molt desenvolupat, de vegades amb formalismes que difereixen de la majoria de països de la UE”.

“Andorra té un estat del benestar molt desenvolupat, de vegades amb formalismes que difereixen de la majoria de països de la UE”

Per tant, Espot ha explicat que, amb el que fa a l’acord d’associació, no es tracta únicament de mantenir les especificitats d’un país com Andorra, sinó de veure quines oportunitats pot aportar. Riba ha remarcat que, en aquest sentit, hi ha molts aspectes que poden ser beneficiosos per al país, “però que encara no estan negociats, per tant les condicions s’hauran de cloure, tot i que estan molt clares en el detall”.  Una d’aquestes oportunitats, com ha apuntat la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, podria ser per als estudiants. “Moltes vegades no podem entrar en els plans d’estudis de la UE, i amb aquest acord d’associació podríem formar-ne part”.

Vilarrubla també ha volgut celebrar que s’hagi pogut celebrar aquesta edició de la Universitat d’Estiu i Tardor després de l’aturada per la Covid-19. Aquest temps en blanc ha servit per reformular el format que, segons ha indicat la ministra, s’ha ampliat a més d’una setmana i compaginarà la presencialitat amb les sessions virtuals. “Aquesta nova realitat permet que les persones que no podien assistir puguin atendre les ponències”, ha puntualitzat.

En la primera ponència, el politòleg Pol Morillas ha abordat la crisi i reforma de la UE, fent-ne un repàs per la seva situació actual i el seu estat. Vilarrubla ha destacat la importància de la temàtica d’aquesta xerrada i, a nivell global, d’aquesta edició, perquè la gent pugui entendre com encaixa Andorra en la Unió Europea actual, ja que “els conferenciants poden aportar moltes visions diferents i que ajudaran a fer que la gent pugui prendre decisions”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending