Espanyols, francesos i portuguesos ja no tindran preferència per poder accedir a l’administració

L’acord d’associació amb la UE preveu que l’exercici de l’autoritat pública quedi restringit als nacionals andorrans, però per a tota la resta tots els ciutadans europeus hauran de ser tractats per igual

Edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu.
Edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu. Toni Solanelles

Si mai l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) acaba sent una realitat de la manera que està plantejat actualment, la preferència que tenen els ciutadans espanyols, francesos o portuguesos per poder accedir a llocs de feina de l’administració just per darrera dels nacionals andorrans en alguns casos o al mateix nivell en d’altres, deixarà d’existir. De fet, caldrà veure fins i tot fins on es podrà restringir que determinades places de l’administració limitades només a andorrans. En cas que no operi aquesta restricció, tots els ciutadans europeus tindran les mateixes opcions.

Actualment, hi ha prioritat per als andorrans i en no poques places, i en virtuts d’acords bilaterals o trilaterals, s’estableix una preferència per a espanyols, francesos o portuguesos. Aquesta clàusula deixarà d’operar en el cas que acabi reeixint l’acord d’associació que ja està acabat de negociar i que ara entra en una fase de redacció del text definitiu abans de publicitar-lo i portar-lo a referèndum.

De manera recíproca, quan un Estat membre obri concursos a la funció pública a nacionals dels estats membres, és a dir, que no restringeixi els llocs de treball en qüestió només per a ciutadans del propi país, els nacionals andorrans també s'hi podran presentar

Segons les fonts consultades, l’acord preveu que l’exercici de l’autoritat pública pot quedar restringit als nacionals. Aquesta clàusula inclou una part substancial dels llocs de treball de l’administració. Encara que no pas tots. Caldrà veure fins on es pot interpretar que hi ha exercici de l’autoritat pública. És evident que tots aquells funcionaris considerats agents de l’autoritat o aquelles posicions laboral corresponents a agents de l’autoritat podran ser limitades als nacionals, per a tota la resta s’haurà d’analitzar les situacions concretes.

El que és clar ja d’entrada és que deixarà d’existir, s’ha dit ja, el tracte preferent a espanyols, francesos i portuguesos. I és que aquest tracte s’haurà d’estendre a la resta de nacional de la UE o, dit d’una altra manera, no hi podrà haver diferències. Això sí, si a un espanyol o a un francès se li exigeix un nivell concret de català, per exemple, aquest nivell també l’haurà d’acomplir un belga o un italià, amb la qual cosa, per lògica, un ciutadà català tindrà, de base, més facilitats en certes qüestions.

De manera recíproca, quan un Estat membre obri concursos a la funció pública a nacionals dels estats membres, és a dir, que no restringeixi els llocs de treball en qüestió només per a ciutadans del propi país, els nacionals andorrans també s'hi podran presentar en igualtat de condicions.

Comentaris (17)

Trending