Espanya canviarà la llei electoral per eliminar el vot pregat dels residents a l’estranger

PSOE i Podemos han presentat una proposició de llei que comptarà amb el suport d’altres formacions i que permetrà que els expatriats, entre ells els que viuen a Andorra, no hagin de demanar prèviament poder participar en els comicis

A l'ambaixada poden votar quan hi ha eleccions els residents espanyols.
A l'ambaixada poden votar quan hi ha eleccions els residents espanyols.

Des de fa uns anys, per a molts residents espanyols votar a les eleccions del seu país s’han convertit en un tràmit massa farragós. Tant que la participació ha caigut de forma important a xifres encara més baixes del que ja era habitual abans del canvi legal que va crear el sufragi pregat. Ara això pot canviar. El PSOE i Podemos ha presentat una proposició de llei que suprimiria aquest sistema i també facilitaria l’obtenció per part dels electors de la documentació necessària per participar als comicis.

El vot pregat arrenca d’una modificació de la llei electoral pactada el 2011 per socialistes i populars que va perjudicar seriosament els interessos d’aquells ciutadans espanyols expatriats. Van perdre el dret a participar en les eleccions municipals i pels comicis generals, autonòmics i europeus se’ls va complicar el sistema. Fins llavors, tothom rebia automàticament la documentació al seu domicili. Ara, l’han de demanar prèviament. Per tant, ja cal fer dos tràmits en comptes d’un.

La modificació legislativa suprimirà la necessitat de demanar prèviament la participació i permetrà que part de la documentacio, incloses les paperetes es puguin descarregar de forma telemàtica

A Andorra la presència de Correos evita els grans problemes d’aquest sistema. A altres països, la situació es complica i cada elecció són moltes les persones que denuncien que no han pogut votar perquè els arriba tard la documentació. O directament, no els arriba. Això ha fet que la participació, ja normalment baixa, dels expatriats hagi caigut en picat. A les generals del 2019, només un 10,61% dels electors van votar. Una situació que, ara, Podemos i PSOE volen revertir.

Aquest és l’objectiu de la modificació legislativa tramitada la setmana passada per les dues formacions que lideren el govern espanyol al congrés dels diputats. Es vol que la proposició de llei es pugui debatre i aprovar al ple a finals de mes. El canvi hauria de permetre que, ja en les següents eleccions que se celebrin a Espanya, els residents a l’estranger es puguin descarregar de forma telemàtica les paperetes i sense necessitat de fer cap tràmit previ.

“Registrem aquesta proposició amb l’ànim i l’objectiu de millorar la qualitat de la nostra democràcia i fer possible que les persones que resideixen a l’estranger puguin exercir el seu dret a vot amb més facilitat”, va explicar el líder parlamentari de Podemos, Pablo Echenique. Per la seva banda, la socialista Adriana Lastra va indicar que “la complexitat de les gestions pel vot pregat, incloent-hi una duplicació de tràmits administratius, el breu termini de temps i la dependència dels serveis estrangers dificulta el compliment dels terminis previstos en la normativa electoral i impedeix l’exercici d’aquest dret fonamental”.

La normativa eliminarà el vot pregat. És a dir, l’Oficina del Cens Electoral haurà de trametre d’ofici a tots els electors la documentació necessària per votar. A més, això s’haurà de fer més ràpidament. Com a molt tard, el dia 18 posterior a la convocatòria en lloc del 34, com passa actualment. I, per últim, les paperetes es podran descarregar per internet.

 

Un bon exemple del poc atractiu que té el sistema actual són les dades dels residents catalans que han demanat votar a les eleccions del diumenge vinent al Parlament. Tot just 1.466 persones, d’un cens entorn les 14.000. És a dir, un 10%.

Etiquetes

Els residents catalans han començat a rebre la documentació per poder votar.

Relacionat

Només un 10% dels residents catalans han demanat votar en les eleccions al Parlament

Comentaris

Trending