Enquesta entre la ciutadania per comprovar la implementació de l’Agenda 2030 de l’ONU

El Govern preveu presentar al juliol el segon informe sobre l’acompliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i vol la complicitat de tota la societat, inclosos el sector públic i el privat

Ubach, durant la roda de premsa.
Ubach, durant la roda de premsa. SFGA/ C.ESTEVE

El Govern ha iniciat el procés per poder enllestir el segon informe voluntari sobre el compliment a Andorra dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Segons ha explicat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es vol la implicació tant de les institucions com dels ciutadans. En aquest darrer àmbit, a partir d’aquest dilluns i fins al 30 d’abril es demana la participació en una enquesta que servirà per presentar el document, ja al juliol, davant l’ONU.

L’informe, el segon que fa Andorra des que, el 2015, es va adherir a la iniciativa ODS, és “un mecanisme de seguiment i revisió que tots els països han de redactar periòdicament recollint i explicant totes les seves iniciatives i polítiques nacionals per a l’assoliment de l’Agenda 2030”. En aquest cas, toca dir “les coses bones” però també “les mancances que encara cal superar”. Per tant, cal presentar “els reptes” però també “els èxits”.

Al primer informe, del 2018, Andorra va centrar l’anàlisi en vuit dels ODS. Ara se serà més ambiciós i s’ampliarà a tots, els 17. “Estem compromesos amb aquest objectiu i tenim la voluntat de contribuir-hi, amb un pla estratègic per veure com els podem implementar”, ha avançat la ministra, tot destacant que “hem de fer un exercici honest, amb els èxits però també les coses a millorar”.

La idea és obrir el treball al sector públic, fent una crida a totes les institucions, com ara comuns, Consell General o Raonador, i també al sector privat. Es vol recollir les aportacions i els comentaris que es facin. També es vol implicar la ciutadania. En aquest cas, el mecanisme serà l’enquesta a través del portal Visc. Aquest sondeig estarà disponible des d’aquest dilluns i fins al 30 d’abril.

L’Agenda 2030, amb els ODS, va ser impulsada per l’ONU el 2015. Inclou 17 fites, com ara l’eliminació de la pobresa, de la fam, la igualtat de gènere o l’aposta per una energia sostenible amb els quals tots els països membres s’han de comprometre. Es tracta, ha recordat Ubach, d’un “full de ruta universal” amb l’horitzó “d’enfortir la pau universal”.

ODS Objectius Desenvolupament Sostenible Respon.cat SDG Icons CAT Poster A4

Etiquetes

Comentaris

Trending