Contactes amb països veïns i la UE per garantir la mobilitat un cop s’aprovi el certificat verd

Un punt clau serà, segons ha explicat Eric Jover, garantir que mentre es valida el mecanisme en què treballen Salut i el SAAS hi hagi una fórmula que garanteixi als ciutadans andorrans poder fer viatges

Punt de control de Covid en un aeroport alemany.
Punt de control de Covid en un aeroport alemany. ARXIU

El Govern treballa en diferents fronts per garantir que els ciutadans andorrans poden gaudir de les mateixes possibilitats de mobilitat que els comunitaris un cop entre en vigor el certificat verd (o passaport sanitari) que vol impulsar la Unió Europea. Segons ha explicat el portaveu, Eric Jover, un dels problemes podria ser el temps que l’organisme trigaria a validar el mecanisme en el qual treballa Salut. Per això, es negocia que, en el marc del trilateral, França o Espanya puguin emetre certificats pels andorrans o bé que, directament, l’executiu pugui accedir per introduir la informació de forma directa.

Jover ha explicat que des del moment en què es va posar sobre la taula aquesta possibilitat i que el document fos necessari per viatjar entre els diferents països, “tant des del SAAS com des de Salut s’ha buscat la fórmula tècnica per tenir una solució andorrana”. Aquesta, ha apuntat, serà “tant en paper com electrònica”. La clau, però, rau en el fet que, un cop es tingui, caldrà que sigui homologada per les autoritats andorranes.

I aquí pot haver-hi un primer problema: el temps que es trigui a tenir aquesta validació. El que es vol evitar és que això pugui suposar un impàs durant el qual els ciutadans del Principat no puguin viatjar. Per això, paral·lelament a la preparació del mecanisme, “des dels ministeris d’Exterior i Turisme s’ha contactat amb França i Espanya, aprofitant el marc del trilateral, per trobar la fórmula que garanteixi la lliure mobilitat”.

Control sanitari en un aeroport.

Relacionat

El ‘passaport Covid’ de la UE no serà un xec en blanc per poder viatjar per tot Europa

Així, ha indicat que “treballem per veure si ells podrien emetre certificats provisionals” o bé que “tinguéssim accés al seu sistema perquè nosaltres mateixos poguessin introduir la informació”. Sempre, és clar, “garantint que seguiríem els estàndards que ens puguin donar”.

A banda, també s’han fet contactes amb les institucions europees, tant dels representants de França, Espanya i Portugal davant l’organisme comunitari, com de l’europarlament i de la comissió. Es vol que es reculli la situació particular del Principat en la normativa final que s’aprovi, justament, perquè es reconegui el certificat emès per Andorra o, si més no, el que pugui emetre algun altre Estat en el seu nom. “Amb aquesta feina podrem donar el màxim de solucions possible perquè els ciutadans s’hi puguin acollir i tinguin la mateixa mobilitat que els de la UE”, ha manifestat Jover.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending