La comunitat filipina es prepara per poder votar en les eleccions presidencials del 2022

Els residents al Principat originaris de l’illa asiàtica han pogut acudir aquest dissabte al comú d’Escaldes per registrar-se davant funcionaris del consolat de Barcelona per als comicis del maig que ve o per renovar els seus passaports

Els funcionaris del consolat filipí a Barcelona a l'escenari de la sala d'actes del comú d'Escaldes.
Els funcionaris del consolat filipí a Barcelona a l'escenari de la sala d'actes del comú d'Escaldes. Toni Solanelles

Una petita part de la comunitat filipina del Principat s’ha registrat aquest dissabte per a les eleccions presidencials que el país amb capital a Manila celebrarà el maig de l’any que ve. Com marca la normativa electoral de Filipines, per poder emetre el vot primer cal registrar-se. I aquest és el pas que han pogut fer avui els ciutadans originaris d’aquell país que viuen al Principat. Un equip del consolat filipí a Barcelona s’ha traslladat a Andorra per facilitar la feina als filipins-andorrans.

Amb tot, i com que la comunitat filipina és altament treballadora -a banda d’una meteorologia que tampoc no ha ajudat- no ha estat del tot senzill que els citats poguessin acudir a les dependència del comú d’Escaldes, on s’han fet els tràmits. La sala d’actes, en presència de la nova cònsol general, Maria Theresa Lazaro, que ha visitat el Principat per primer cop al país, i del cònsol honorari de Filipines al Principat, l’alemany Hans-Peter Holbach, ha estat el lloc triat perquè els filipins que han volgut o han pogut formalitzessin el registre. A la planta baixa de l’edifici comunal escaldenc hi havia un segon equip que ajudava els que ho necessitaven en la renovació del passaport, un pas que s’ha de fer cada deu anys i que es pot activar quan la vigència del document és equivalent a dotze mesos o menys.

La nova cònsol general, Maria Theresa Lazaro, ha visitat el Principat per primer cop al país i els residents que ho han volgut l’han pogut conèixer

El cònsol honorari i el seu equip havien sol·licitat la presència a Andorra dels tècnics del consolat de Barcelona per a un diumenge. Així haurien facilitat més les coses a la comunitat filipina andorrana, molt vinculada a sectors comercials i, especialment, a l’hoteleria, la restauració i els serveis domèstics. Però no ha estat possible i, d’aquesta manera, i amb la tempesta pel mig, l’afluència de residents no ha estat tant alta com es podia esperar, quedant per sota del 20%. Al Principat hi ha entre 700 i 800 filipins, segons que han explicat fonts del consolat honorari. En general, es tracta d’una comunitat molt estable i ben integrada. I essencialment molt treballadora.

Les mateixes fonts han explicat que la pandèmia -la situació de la crisi sanitària a Filipines és molt pitjor que a Andorra- ha fet que hi hagi hagut ciutadans d’aquell país que hagin vingut cap al Principat. No pas al revés. Familiars en alguns casos de persones ja establertes al país que busquen millorar aquí la situació de què gaudien allí. També és cert que la pandèmia dificulta que residents a Andorra puguin viatjar amb normalitat, com haurien fet en altres moments, cap a Filipines.

Etiquetes

Comentaris

Trending