Cimera de coronavirus

Govern defensa a ultrança la celebració del certamen iberoamericà amb el format semi-presencial mentre la nòmina de contagis de Covid al ministeri d’Afers Exteriors va creixent i ja afecta fins i tot la ministra i la majoria de comandaments responsables de la trobada

La intensitat de les reunions ha incrementat els darrers dies.
La intensitat de les reunions ha incrementat els darrers dies. C. ESTEVE / SFGA

El Govern defensa a capa i espasa la celebració, sigui com sigui, de la Cimera Iberoamericana en el format semipresencial escollit, però cada vegada sembla més inviable i caldrà veure si les delegacions que s’havien de traslladar al Principat acaben acceptant el repte de fer-ho amb un ministeri d’Afers Exteriors plegat de contagis. Fins i tot la titular ministerial, Maria Ubach, ha donat positiu de coronavirus. I molts dels infectats són alts funcionaris responsables de l’organització del certamen.

Per molts protocols que es vulguin vendre i molta rapidesa en superar la malaltia que hi hagi, per molt que el ministre portaveu, Eric Jover, hagi tret ferro a la situació i hagi assegurat que es posaran els recursos humans necessaris per garantir la bona marxa de la trobada de caps d’Estat i de govern, la qüestió és si Felip VI, Pedro Sánchez i la resta de dirigents que teòricament havien d’acudir la setmana que ve al Principat assumiran el risc.

La secretària general iberoamericana, una vegada ha tingut coneixement de la situació, ha decidit quedar-se a Madrid i no acudir aquest dijous a un acte previst a Soldeu; caldrà veure què fan les delegacions que pensaven ser presencialment al Principat

La preocupació, d’una banda, és màxima. I el desànim, d’una altra, també creix. I és que els tècnics i professionals del ministeri que fa mesos que treballen en l’organització de la Cimera veuen com pot quedar en no-res la celebració en qüestió d’hores. Vaja, comencen a assumir, per molt que des de Prat de la Creu oficialment es vulgui fer dir que no, que tota la trobada haurà de ser en format telemàtic. De fet, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ja hauria declinat traslladar-se aquest dijous a Andorra per participar en la trobada telemàtica de ministres d’Afers Exteriors.

Abans fins i tot que se sabés que Ubach era positiva, Grynspan ja hauria comunicat que faria acte de presència com la resta de ministres des del seu despatx de Madrid. I si això comença així, la resta pot acabar sent com fitxes de dominó. Que aniran caient a mida que es confirmen nous casos que comporten nous confinaments. Com a contactes confirmats o per precaució, tots els funcionaris d’Exteriors han estat enviats a casa. Són una trentena. Una dotzena hauria ja estat confirmats com a malalts.

I tots ells, com és normal en certa manera, han mantingut una elevada activitat de feina i de contactes els darrers dies. Començant per la ministra, que va ser a París per al lliurament de les credencials al Copríncep Emmanuel Macron. Si alguna vegada havia somniat en ser presencialment al Principat per la Cimera Iberoamericana, ara de ben segur despertarà del malson. Caldrà veure quines ramificacions acaben donant els positius a Exteriors. També en altres departaments de l’administració.

La ministra d'Exteriors, Maria Ubach, i la directora de la Cimera, Gemma Cano, durant una reunió telemàtica.

Relacionat

Govern assegura que la Cimera no està en perill tot i que ja són nou els contagiats a Exteriors

Alguns dels principals funcionaris, alts funcionaris, amb dots de comandament sobre la Cimera són dels contagiats. I encara aquest dimarts participaven en reunions amb coordinadors nacionals i altres responsables de cooperació. Els equips funcionen per binomis. I caldrà veure quants d’aquests binomis han acabat caient. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ja ha advertit que segurament l’extensió del brot seria major. I llavors la suma ja era de nou.

Ara l’episodi d’infecció ja suma noves baixes. O confinaments que van més enllà del 21 d’abril, data de la trobada. Fonts de Salut han assegurat que els darrers dies no s’han estat fent les coses bé a nivell de respecte de mesures per evitar la propagació del virus. L’excés de feina, l’estrès, el neguit, haurien portat més del que és habitual a trencar els protocols. I això que com ha recordat Martínez Benazet, producte de la feina que fan molts dels funcionaris d’Exteriors, tot sovint amb la maleta a la mà, passen cribratge de forma usual. Però això no els ha salvat del brot, del contagi, en el moment més inoportú. A tocar de la d’una Cimera que serà, més que mai, la del coronavirus.

Comentaris (12)

Trending