Catalunya prorroga fins al 24 de gener les restriccions que impedeixen venir a fer turisme a Andorra

Es mantindrà una setmana més el tancament perimetral del territori i el confinament municipal, que va fer decaure fins i tot la mobilitat entre el Principat i l’Alt Urgell

Comentaris

Els mossos d'esquadra són els encarregats de controlar el confinament.
Els mossos d'esquadra són els encarregats de controlar el confinament. ARXIU

La Generalitat allargarà una setmana el tancament perimetral de Catalunya i, per tant, la impossibilitat que puguin arribar visitants catalans a Andorra. Aquesta és la decisió que ha pres el Procicat en la reunió d’aquest dijous després d’analitzar l’evolució, clarament negativa, de la situació epidemiològica. I és que tots els indicadors van a l’alça, especialment el nombre de nous contagis, i fan témer pel col·lapse del sistema sanitari.

El govern català ha decidit que les mesures restrictives en vigor des del passat dia 7 no finalitzaran diumenge, com s’havia indicat en un primer moment. Al contrari, s’ampliaran una setmana més, fins al 24 de gener. I és que l’evolució de la pandèmia del coronavirus continua desbocada sense que, per ara, les limitacions hagin tingut efecte. Per tant, es considera necessari prorrogar-les.

Es manté el confinament municipal i el tancament perimetral, tret de causes justificades mentre que alcaldes de les zones dels Pirineus demanen unes mesures adaptades al territori que inclourien els moviments transfronterers

Això suposa que tots els dies hi haurà un confinament municipal. Només es podrà canviar de localitat pels motius ja habituals, com ara desplaçaments de feina o per tenir cura de persones vulnerables, entre altres. I, a més, es mantindrà el tancament perimetral de Catalunya. És a dir, tret de les excepcions abans indicades, no es pot entrar a territori català ni sortir-ne. I això implica que no es pot venir a Andorra, fet que fa setmanes que impedeix l’arribada de turistes des del país veí del sud.

La decisió ha estat confirmada en una roda de premsa per part dels consellers d’Interior, Miquel Sàmper, i de Salut, Alba Vergés. L’anunci coincideix amb una reunió dels alcaldes de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran, on s’inclou l’Alt Urgell en la qual es vol tancar una petició conjunta perquè les mesures s’adaptin a la idiosincràsia de la reunió. Entre altres opcions, es demanaria que el confinament sigui comarcal i que hi hagi mobilitat transfronterera.

“No veiem encara una frenada de l’augment dels casos”, ha justificat Vergés, tot indicant que “necessitem set dies més”, a la vegada que recordava la situació a altres països europeus com el Regne Unit, Irlanda o Portugal. “Tenim un context incert que ens fa pensar que cal aquesta prudència i que hem d’estar segurs de poder frenar aquest creixement”, ha indicat.

Tot i això, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha volgut destacar dades per a un “molt moderat optimisme”. Així, ha remarcat que el percentatge de positius en els tests d’antígens ha baixat, fet que li ha permès indicar que “estem en una situació de frenada”. Tot i això, ha advertit que la càrrega que estan suportant els centres hospitalaris, tant pel que fa a ingressats a planta com a pacients a les unitats de cures intensives, segueix creixent i és cada cop més important.

Comentaris (8)

Trending