Catalunya preveu aixecar les restriccions per viatjar a Andorra a partir del 21 de desembre

El pla definitiu aprovat pel Procicat avança la fi del tancament perimetral per abans de Nadal, sempre que les dades epidemiològiques evolucionin de forma positiva, i el Govern negocia una assimilació amb l’Alt Urgell des del dia 7

Budó i Aragonés durant la roda de premsa.
Budó i Aragonés durant la roda de premsa.

El Procicat ha aprovat el pla de flexibilització de les mesures per frenar la Covid-19. El document definitiu varia algunes de les propostes que s’havien apuntat en l’esborrany filtrat dimarts. Entre elles, la que la durada del tancament perimetral de Catalunya, que ara mateix impedeix l’arribada de visitants. A diferència del primer document, es preveu aixecar en el tercer tram que, si les dades epidemiològiques evolucionen de forma positiva, arribaria just abans del Nadal i, per tant, podria permetre el desplaçament de turistes cap al Principat.

El pla, que ha passat a anomenar-se de flexibilització i no pas de desescalada, preveu quatre fases de relaxació de mesures, que s’aniran implementant cada quinze dies, sempre que les dades sanitàries siguin favorables. Pel que fa a les limitacions de mobilitat, durant el primer tram es mantindran les actuals: perimetral, toc de queda nocturn i prohibició de sortir dels municipis durant el cap de setmana. Ja en el segon tram, es preveu ampliar a aquest darrer a l’àmbit comarcal i, en el tercer, quedaria aixecat.

tercer tram
 

Segons el document que ha compartit la Generalitat, en aquesta fase també s’eliminaria les restriccions d’entrada i sortida de Catalunya. Així ho ha volgut remarcar el vicepresident, Pere Aragonés -corregint, per cert, la portaveu Meritxell Budó que ho havia explicat inicialment de forma errònia, indicant que arribava fins al final de tot el procés-, que ha explicat que “hi estem en contacte amb el Govern d’Andorra per trobar la millor de les solucions”. Malgrat aquest punt, ha indicat que, vist que al tercer tram, a partir del 21 de desembre, s’eliminaria el tancament perimetral, “no hi hauria problemes a partir d’aquest moment”.

Des del govern català es deixa clar que en cap cas es preveu reduir terminis: el canvi de trams sempre serà, si les dades sanitàries són positives, cada quinze dies; per tant, com a molt d’hora el tancament perimetral s’aixecarà el 21 de desembre

Tot i això, i segons fonts consultades per Altaveu, les converses encara continuen. De fet, s’estaria intentant tancar que s’accepti l’assimilació a l’Alt Urgell ja a partir del tram dos. És a dir, el 7 de desembre, just enmig de la Puríssima. Si això s’aconseguís, cal recordar que entre setmana ja seria possible que els visitants vinguessin a Andorra. Entre divendres i diumenge, en estar vigent un confinament, llavors comarcal, es podria entrar al país només des de la regió veïna.

El que ha quedat clar és que, en qualsevol cas, la Generalitat no es planteja en cap cas avançar l’eliminació del tancament perimetral abans d’aquesta data. El canvi de trams sempre serà de “quinze dies mínim” i Aragonés ha remarcat que “no ens plantegem una acceleració perquè no volem haver de tornar a la situació de l’octubre”. De fet, ha vingut a admetre que, amb el primer desconfinament, ara consideren que es van equivocar. “Sabem que al juny vam anar massa ràpid i per això la segona onada ha arribat més aviat. Cal que actuem amb una bona mesura per evitar una tercera onada abans no arribi la vacuna”, ha comentat el vicepresident català.

Per tant, l’horitzó del pla sempre serà de “com a mínim dos mesos” perquè “volem avançar amb total seguretat, sempre mirant les dades per si cal alentir la flexibilització”. Ara, ha destacat, “hem aconseguit canviar la dinàmica de la pandèmia, sense haver de recórrer a un confinament estricte”. De fet, Aragonés ha tret pit perquè considera que “l’hem mantinguda sota control i hem evitat el col·lapse del sistema sanitari”, fet que li fa assegurar que “anem pel bon camí” tot advertint, però, que “encara queda molt”.

Els mossos són els encarregats de controlar el compliment del tancament perimetral.

Relacionat

Catalunya preveu mantenir el tancament perimetral (i la prohibició de pujar a Andorra) fins al gener

El pla final, almenys pel que fa a Andorra, suposa un canvi important. En l’original que es va filtra dimarts, cal recordar, es mantenia el confinament perimetral fins a finals del quart tram. És a dir, fins a mitjans gener. Això hagués suposat pel sector turístic perdre tota la campanya de Nadal i, gairebé, dir adéu a la temporada d’hivern.

Comentaris (14)

Trending