Castex promet suport a l’hora d’abordar les espines de la negociació per l’acord d’associació

Espot surt de Matignon amb la convicció que “França està disposada a ajudar-nos a obtenir certes especificitats sempre que estiguin fonamentades en qüestions raonables i justificades en precedents”

Un instant de la reunió entre les delegacions de França i Andorra.
Un instant de la reunió entre les delegacions de França i Andorra.

Pandèmia a banda, la reunió entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el primer ministre francès, Jean Castex, també ha permès avançar en altres dos temes cabdals per al Principat. El primer, la negociació amb la Unió Europea per l’acord d’associació, on el mandatari gal li ha transmès el suport a l’hora d’abordar les qüestions més espinoses, com ara la lliure circulació de persones. El segon, la necessitat de millorar les connexions entre els dos països, amb un possible projecte conjunt, també amb la implicació d’Espanya.

Segons ha indicat Govern un comunicat, durant la trobada Castex ha reiterat el suport de França i la seva voluntat d’accelerar i facilitar el procés durant la presidència del consell que el país gal assumirà al llarg del primer semestre del 2022. Especialment, s’hauria expressat “el compromís d’acompanyar significativament en aquells àmbits de la negociació que requereixen arbitratge polític, com són la política migratòria, els serveis financers, l’accés a mecanismes de liquiditat del Banc Central Europeu o el mercat de les telecomunicacions”.

Sobre la política migratòria, ha apuntat Liechtenstein com una possible solució, amb un sistema de quotes que es revisa ada cert temps: “Crec que podem aspirar a una sortida d’aquestes característiques”

Espot ha expressat el seu optimisme a la sortida de la trobada. “Crec que França està disposada a ajudar-nos a obtenir certes especificats sempre que estiguin fonamentades en qüestions raonables i justificades amb precedents”, ha apuntat. A la vegada, ha deixat clar que “no podem demanar la lluna ni un acord d’associació amb alguna cosa contrària als principis de la UE”.

Un exemple l’ha volgut posar amb la lliure circulació de persones, apuntant ja quina podria ser una solució on Andorra s’hi trobés relativament còmoda: el cas de Liechtenstein. “Ells tenen un sistema de quotes, que es va revisant amb el temps; crec que podem aspirar a una sortida d’aquestes característiques”, ha apuntat.

Un tercer punt clau tractat a la reunió ha estat el desenclavament geogràfic d’Andorra. Totes dues parts haurien coincidit en la necessitat d’impulsar projectes que facilitin les comunicacions transfrontereres i han acordat treballar en accions unitàries a través dels programes europeus POCTEFA.

Així, “hem parlat de treballar en un projecte conjunt” que també implicaria Espanya i que “condueixi a solucions de desenclavement de tota la zona” segons ha indicat el cap de Govern. Espot ha admès que “el tren, entre altres, és una opció”, però ha avançat que “també es pot parlar de millores de connexió per carretera”. El que està clar, ha advertit que “ara es tracta de començar a treballar la possible presentació”.  

Tots dos països buscaran la complicitat espanyola per un projecte conjunt de desenclavament en el marc del programa POCTEFA amb el tren o millores a la xarxa viària com a possibles eixos

A banda, el Govern s’ha mostrat disposat a participar de forma més significativa en projectes que suposin la millora de les connexions, un aspecte que s’abordarà en el diàleg transfronterer previst per al mes de juliol. En aquest àmbit, el primer ministre francès ha informat al cap de Govern del projecte legislatiu relatiu a la diferenciació, la descentralització, la desconcentració i sobre diverses mesures de simplificació de l’acció pública local, que es troba actualment a tràmit al Senat. Així, Castex ha convidat Andorra a associar-se a la regió d’Occitània, una vegada aprovat el text, pel que fa als eixos de la RN-20 i RN-116.

“Andorra podria tenir un rol més present i important del que té fins ara, no només en la presa de decisions sinó també en les decisions del finançament”, ha indicat Espot. Suposaria, ha explicat, “poder participar en major mesura” un fet que “hem de celebrar perquè les decisions que es prenen allà tenen impacte moltes vegades en la nostra mobilitat”.

En la trobada, també hi ha participat el secretari d’Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, i l’ambaixadora d'Andorra a França, Eva Descarrega. El primer ministre francès ha estat acompanyat per la consellera Europa i secretària general del SGAE, Sandrine Gaudin, la consellera diplomàtica, Pauline Carmona, el director de la Unió Europea del Ministeri d’Europa i d’Afers Exteriors, David Cvach, així com l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet.

Comentaris (1)

Trending