Les carreteres i la protecció d’allaus centren la reunió d’Espot amb el nou prefecte d’Occitània

La trobada ha servit de preparació del setè diàleg transfronterer amb la regió francesa que es farà a Tolosa

Comentaris

Les dues delegacions durant la reunió d'aquest dijous a la Casa de la Muntanya d'Ordino.
Les dues delegacions durant la reunió d'aquest dijous a la Casa de la Muntanya d'Ordino. SFGA/CARLES ESTEVE

La millora de les carreteres entre Andorra i França i les proteccions contra les allaus han estat dels principals eixos de la reunió que han mantingut aquest dijous a Ordino les delegacions andorrana i francesa, encapçalades pel cap de Govern, Xavier Espot i pel nou prefecte d’Occitània, Pierre-André Durand.

Durant la reunió, que ha tingut lloc a la Casa de la Muntanya a Ordino, s'ha tractat l'actualitat política, econòmica i social de França i Andorra i les dues delegacions han compartit els reptes i el full de ruta per als pròxims anys així com els projectes en l'àmbit de la cooperació transfronterera. S'ha destacat l'augment d'estudiants que opten per seguir els estudis superiors a França.

Pel que fa als dos acords per la millora dels accés a Andorra per les carreteres RN 20, 22, 320 i 116, signats al 2017 i al 2022, les dos parts s’han felicitat de la bona realització dels treballs, com el paraneus a la zona de Mérens i l’àrea per a la col·locació d’equipaments situada a Luzenac. La construcció de la galeria paraallaus al tram de l’Hospitalet, per la qual el període per presentar-se al concurs per a la construcció es va tancar el 13 de juliol, començarà a la tardor de 2023 per unes primeres obres preparatòries.

En relació a la viabilitat hivernal, el cap de Govern i el prefecte han acordat reforçar la comunicació entre els serveis implicats, especialment en aquelles dates amb una alta afluència de trànsit, per evitar episodis de col·lapse circulatori en cas de meteorologia adversa. Els serveis francesos i andorrans de la Protecció Civil realitzaran a la tardor un exercici conjunt per revisar els protocols i assegurar el seu bon funcionament de cara a l’hivern.

La reunió també ha permès repassar els avenços en el marc dels diferents grups de treball temàtics que tenen com a objectiu impulsar projectes conjunts per reforçar els vincles transfronterers entre ambdós territoris. Així, s’han exposat els darrers intercanvis tècnics en matèria de cooperació econòmica, sanitària, en l’àmbit de l’agricultura i l’alimentació, l’ensenyament superior o el turisme i l’economia circular. El cap de Govern i el prefecte de la regió d’Occitània han acordat la data del proper 19 d'octubre per a la celebració de la setena edició del diàleg transfronterer Andorra - Occitània que tindrà lloc a Tolosa, aquests diàlegs tenen lloc alternativament a França i a Andorra.

La delegació andorrana també estava formada per la ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, i l'ambaixadora d'Andorra a França, Eva Descarrega. El prefecte d'Occitània ha estat acompanyat per l'ambaixador de França a Andorra, Jean Claude Tribolet, així com per representants dels prefectes de l'Arieja i dels Pirineus Orientals.

La sisena trobada del diàleg transfronterer entre Andorra i l'Occitània, celebrada l'octubre dl 2022, va donar com a resultat la creació d'un grup de treball per fomentar la cooperació econòmica. L'objectiu seria aprofitar l'Acord d'associació amb la Unió Europea perquè empreses andorranes puguin participar en concursos públics del país francès i viceversa.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending