Andorra i la UE avaluen com fer conviure l’acord d’associació i el monetari

La ronda de contactes d’aquest mes de juny permet avançar en sis annexos alhora que es reprèn la negociació en format plurilateral, conjuntament amb San Marino i Mònaco, que té molts dubtes sobre la idoneïtat del pacte

Comentaris

Una imatge de les negociacions que es fan aquests dies.
Una imatge de les negociacions que es fan aquests dies. SFGA

La delegació d’Andorra i el secretariat general de la Comissió Europea mantenen aquesta setmana una nova ronda per seguir avançant en la negociació del projecte d’acord d’associació. La reunió bilateral va començar aquest dilluns a la tarda i s’ha reprès aquest dimarts al matí i ha permès avançar en la negociació tècnica de sis annexos. Alhora, es pretén analitzar com fer conviure de la millor manera l’acord que ara es negocia amb l’acord monetari.

El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea i cap negociador, Landry Riba, ha mantingut la defensa de la posició andorrana en matèria de competència, regulació tècnica dels productes, energia, estadística i comerç. També s’ha inclòs en l’agenda bilateral els debats sobre la lliure circulació de capitals, en concret per analitzar, com s’ha dit, com coexistiran l’acord d’associació i l’acord monetari, un instrument mitjançant el qual Andorra ja reprèn part del cabal europeu.

Finalitzada la ronda bilateral, aquesta setmana també és previst que es reprengui el debat bilateral amb les converses conjuntes amb Mònaco -que té dubtes sobre la seva continuïtat en la negociació- i San Marino. La trobada de dijous permetrà seguir amb les converses sobre l’acord marc de manera conjunta amb els dos altres microestat europeus. Aquesta part del projecte de l’acord d’associació està acordada en un 85% i es va deixar de tractar al 2019, a l’espera que avancessin de manera substancial la negociació dels annexos.

Ara, un cop totes les parts han debatut bona part de les llistes de cabal europeu que cada país haurà de reprendre mitjançant l’acord d’associació, s’ha considerat oportú continuar avançant en l’acord marc, que és comú a totes les parts. Les negociacions continuaran l’11 de juliol, amb la darrera sessió abans de l’estiu. Així mateix, els caps negociadors es trobaran amb el màxim responsable de la Comissió Europea per aquest projecte i vicepresident per a les relacions interinstitucionals i la prospectiva, Maroš Šefčovič, el pròxim 4 de juliol, per fer el punt polític sobre els avenços assolits durant el primer semestre de l’any i acordar el full de ruta per a la segona part de l’any.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending