El reglament que permetrà als agents de circulació portar càmeres s’aprovarà al juny

Un cop cada comú hagi aprovat el text, ja es podrà implementar la norma que els membres del cos celebren perquè dona “una doble garantia” i Fernández reconeix que el tema salarial serà un altre repte a afrontar

Foto de família d'autoritats i agents de circulació.
Foto de família d'autoritats i agents de circulació. M. P.

Ordino ha acollit aquest divendres la celebració de la 17a diada dels agents de circulació. Durant els parlaments, el cònsol menor d’Encamp i president de l’òrgan interparroquial dels agents, Xavier Fernández, ha celebrat la consecució durant el mandat passat de la nova llei del cos i ha destacat que ara hi ha per davant “reptes iguals o més importants”. Entre aquests, els desplegament dels diferents reglaments que inclou el text. El primer a veure la llum serà el del port de càmeres, que s’hauria d’aprovar al juny per part de l’òrgan interparroquial.

La regulació que ha de permetre als urbans portar càmeres per gravar les actuacions està pràcticament enllestit, pendent només d’uns serrells jurídics, segons ha explicat Xavier Fernández en declaracions als mitjans un cop acabat l’acte oficial. D’aquesta manera, durant la propera reunió de la comissió interparroquial dels agents de circulació, que està prevista pel juny, s’hauria d’aprovar.

A partir d’aquí serà cada corporació qui haurà de donar llum verd el text en consell de comú i un cop disposin de les càmeres, ja les podran començar a utilitzar. La mesura podria ser una realitat aquest any, però tot dependrà del que tardi cada comú a fer tot el procés.

En tot cas es tracta d’una mesura que agraeixen especialment els integrants del cos. “Per a nosaltres és molt important, tant per al mateix agent, que sentirà més suport si hi ha una incidència, com per al ciutadà, que veurà garantida tota l’actuació que es realitza. Serà una doble garantia”, ha destacat el cap del Servei de Circulació d’Ordino, Jordi De la Cruz.

Ferández, però ha destacat que ara hi ha per davant “reptes iguals o més importants” que la consecució de la llei que hi va haver la legislatura passada, i ha citat la necessitat de desplegar-la en la seva totalitat. Així, caldrà fer reglaments com el que regeix el funcionament del mateix òrgan interparroquial, el pla de carrera, plans de formació o l’harmonització dels reglaments de funcionament del cos a cada parròquia.

IMG20240510121423
 

A preguntes dels mitjans de comunicació s’ha referit també a la qüestió dels salaris. I és que sovint costa trobar candidats per cobrir noves places. “És un repte que com a president de l’òrgan interparroquial em puc posar per aquests 4 anys”, ha afirmat. Ha recordat que les graelles al final queden en mans de cada comú i que existeixen diferències entre parròquies, així com en les tasques que assumeixen els urbans. “No és el mateix que l’agent estigui al Pas de la Casa durant l’hivern o bé que estigui a Sant Julià”, ha exposat, afegint que cal revisar els requisits i analitzar de quina manera “entre tots els comuns podem arribar a fer aquest encaix”. De moment no s’ha plantejat si es tractaria d’una graella comuna a totes les administracions locals o no.

Ara mateix el país compta amb entre 250 i 300 agents de circulació en total i segons el cònsol menor d’Encamp en temporades altes d’hivern a parròquies altes, “el número potser és més just”, però la situació es compensa en temporada més baixes. De la seva banda, el cònsol menor d’Ordino, parròquia amfitriona, ha destacat la bona col·laboració entre parròquies per tal de desplaçar agents si es fan esdeveniments especials que demanen més presència d’urbans.

Fernández, de la seva banda, considera “difícil” que es pugui pensar a curt termini en un cos nacional d’agents de circulació, ja que caldrien ordinacions iguals i a més, les necessitats de cada parròquia són diferents.

Comentaris (16)

Trending