Andorra “fixa un abans i un després” en l’acció mediambiental iberoamericana

El Principat ha acollit en format telemàtic una trobada de ministres de Medi Ambient en el marc de la Cimera; feia onze anys que no se’n feia cap

Rebeca Grynspan i Sílvia Calvó han presidit la trobada de ministres iberoamericans de Medi Ambient.
Rebeca Grynspan i Sílvia Calvó han presidit la trobada de ministres iberoamericans de Medi Ambient. SFGA

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha assegurat que Andorra “fixarà un abans i un després en l’acció iberoamericana” en matèria ambiental. Feia onze anys que no es feia cap trobada de ministres de Medi Ambient. I el Principat, encara que hagi estat de manera telemàtica, ha acollit aquesta reunió en presència de representants dels 22 països que integren la Cimera Iberoamericana a banda de responsables d’altres organitzacions clau per a la sostenibilitat.

Grynspan, que ha viatjat al Principat com ha fet en altres ocasions i ha mantingut trobades amb representants de diverses institucions -des del Govern fins al comú d’Andorra la Vella passant per la CEA- ha assegurat que la jornada d’aquest dimecres “s’ha de celebrar” perquè via Andorra s’ha aconseguit fixar una “agenda mediambiental iberoamericana” tot posant en solfa “molts elements que estaven desconnectats” que configuren “una acció molt potent” de caràcter multilateral.

La mateixa importància donada per la secretària general iberoamericana l’ha donat també la ministra Sílvia Calvó, que juntament amb Grynspan ha presidit la trobada ministerial i ha ressaltat, entre altres coses, el fet que feia onze anys que no hi havia cap reunió d’aquestes característiques i que el medi ambient prengui rellevància enmig d’una crisi sanitària com l’actual, perquè no deixa de ser, també, una crisi ambiental.

Grynspan ha mantingut altres contactes més enllà de ser present a la trobada ministerial. Així, s’ha trobat amb el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, per fer el seguiment ordinari de com es prepara el que hauria de ser la trobada presencial de caps d’Estat i de Govern per als dies 21 i 22 d’abril de l’any que ve. També s’ha reunit amb responsables de la patronal andorrana (CEA) amb el seu president, Gerard Cadena, al capdavant.

De fet, amb la CEA s’han reprès les reunions de treball per a l’organització dels ‘Encuentros Empresariales’. Durant la sessió s’ha avançat en el detall organitzatiu de la trobada d’experts que es fa prèviament a la cimera i que tindrà lloc el mes de gener de manera telemàtica. La secretària general iberoamericana ha valorat molt positivament la proposta de la CEA de fer unes sessions prèvies de treball amb totes les cambres de comerç i d’empreses familiars iberoamericanes.

Finalment, la trobada amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i altres representants comunals ha servit per per avançar en els preparatius per a la celebració del ‘Foro de Gobiernos Locales’ que inicialment s’havia de celebrar el proper 2 d’octubre i que s’ajorna a causa de la COVID fins la primavera del 2021, igual, s’ha dit, que la Cimera de caps d’Estat i de Govern que acollirà el Principat d’Andorra l’abril de l’any vinent.

Etiquetes

Comentaris

Trending