Andorra dona suport a la declaració d’Arantzazu de la Comunitat de Treball dels Pirineus

El document reclama l’obertura dels passos fronterers tancats des de fa més d’un any i aposta per promocionar l’hidrogen renovable

Comentaris

Foto de família dels representants de cada regió participant.
Foto de família dels representants de cada regió participant.

La Comunitat de Treballs dels Pirineus ha celebrat aquest dijous el seu consell plenari, a la localitat basca d’Arantzazu, presidit pel lehendakari, Iñigo Urkullu. La trobada, en la qual ha participat Andorra amb la representació de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha acabat amb l’aprovació d’una declaració en la qual s’expressa la disconformitat pel tancament de passos fronterers al Pirineu des de fa més d’un any i el compromís per impulsar la promoció de l’hidrogen renovable.

A l’esdeveniment també han acudit representants d’altres regions pirinenques tant del nord com del sud: Nova Aquitània, Occitània, Aragó, Catalunya i Navarra. El document consensuat amb tots els participants, la declaració d’Arantzazu, ha estat qualificat per Urkullu com a “un avenç en la via de la cooperació”.

El text aborda diferents punts. El primer és posar en relleu l’enuig de les regions pel fet que, des de fa més d’un any, hi hagi vuit punts fronterers al llarg del Pirineu tancats, fet que afecta greument els intercanvis econòmics i socials de les zones afectades. També es dona suport a les negociacions en curs entre els Estats per desenvolupar infraestructures conjuntes de connexió. A banda, hi ha el compromís d’impulsar un protocol de cooperació per a la promoció de l’hidrogen renovable.

Durant la seva intervenció al plenari, Urkullu ha defensat l’Estratègia Pirinenca 2027 de la CTP, designada per tercer cop autoritat de gestió del programa INTERREG-POCTEFA 2027, amb un pressupost de 243 milions d’euros que s’han de canalitzar cap a quatre objectius. “Treballarem des de i al Pirineu per contribuir a quatre fites polítiques: Una Europa més intel·ligent, més verda, més social i més propera a les persones”, ha afirmat el lehendakari.

Etiquetes

Comentaris

Trending