Andorra demana a Europa que reconegui els títols d’infermeria i de llevador

En el marc de l’annex referit a les prestacions de serveis professionals, el Principat reclama tres anys per poder-se adaptar i que els requisits que imposen els col·legis oficials del país es puguin mantenir inalterables pel personal europeu

Una infermera en plena activitat.
Una infermera en plena activitat. ARXIU

Andorra demana a Europa, en el marc de les negociacions per l’acord d’associació i dins dels capítols de reconeixement de títols i de prestacions de serveis professionals, que es reconegui el títol d’infermeria i d’infermeria especialitzada en obstetricoginecologia que emet la Universitat d’Andorra (UdA). També que els col·legis professionals del Principat puguin mantenir els actuals requisits que demanen per poder accedir a l’exercici.

Aquests aspectes són alguns dels que hi ha sobre la taula en la reunió bilateral que es fa aquest dimecres a Brussel·les entre les delegacions negociadores d’Andorra i de la Comissió Europea, segons que han indicat fonts coneixedores del contingut del treball que s’està duent a terme. Les demandes esmentades figuren en el document de posició del Principat referent a les esmentades matèries. També es reclama, han explicat les mateixes fonts, que s’atorguin tres anys de transició o adaptació.

Segons els consultats, aquest termini pot ser que se sol·liciti per aconseguir harmonitzar totes les normatives que derivin dels eventuals pactes sobre la lliure circulació de persones. I com que entre aquestes, hi ha els professionals, també poden tenir afectacions en aquest sentit. D’aquí que Andorra demani una mica de marge per adaptar-se i fer els canvis escaients a nivell intern.

El que no es voldria que hagués de canviar són les exigències que imposen els col·legis professionals per poder exercir una activitat concreta. En aquest sentit, els consultats han assegurat que Europa hauria d’acceptar aquest principi atès que no seran diferents els requisits que es demanin als nacionals andorrans o als residents amb els que es puguin demanar a qualssevol professional europeu que vulgui traslladar-se al Principat a treballar.

Segons les fonts, el gran problema que es troben els col·legis professionals són les autoritzacions per a l’exercici temporal. En aquest sentit, i en casos com els arquitectes, per posar un exemple que també es dona amb segons quin tipus de consultories i assessorament, l’inconvenient esdevé quan el permís temporal acaba convertint-se, afirmen les fonts, en una mena de colador generalitzat.

Comentaris

Trending