Andorra defensa a la Francofonia la seva aposta pel multilateralisme

La secretària general de l'organisme Louise Mushikiwabo agraeix una aportació de 40.000 euros per la crisi

Comentaris

La secretaria general de la Francofonia, Louise Mushikiwabo i el cap de Govern, Xavier Espot.
La secretaria general de la Francofonia, Louise Mushikiwabo i el cap de Govern, Xavier Espot. Altaveu

La secretària general de l'Organització Internacional de la Francofonia (OIF) Louise Mushikiwabo s'ha reunit aquest dilluns amb el cap de Govern, Xavier Espot i amb diversos ministres. Posteriorment, i en roda de premsa, Espot ha explicat que la reunió ha servir per refermar l'aposta del Govern pel multilateralisme. Ha anunciat una contribució especial de 40.000 euros a la Francofonia per ajudar a les dones i nenes en situació de risc.

 

El cap de Govern ha volgut destacar la visita de Louis Mushikiwabo "en aquestes circumstàncies difícils provocades per la pandèmia de la Covid-19. Li dono les gràcies per l'interés demostrat per Andorra i per haver-se desplaçat en aquest compicat a tot el món. És una oportunitat per conèixer la realitat d'Andorra i tenir una visió més global del nostre país".

Ha recordat anteriors visites de secretaris generals els anys 2007 i 2008. "Tenim vincles històrics, institucionals i lingüístics. El francès és una llengua que el Govern s'ha compromet a defensar tot apostant pel multilinguisme. Aquesta visita encara ha d'enfortir més els llaços amb la Francofonia".

L'OIF treballa en projectes per ajudar les dones en situació de vulnerabilitat

Mushikiwabo ha agraït l'aportació andorrana pel fons de solidaritat que anirà destinat, en part, al Carib i al Líban. "Hi ha diversos projectes i peticions per part de 30 països. Hi ha projectes sobre les dones que es dediquen al petit comerç o dones que treballen en innovació. Ara hem de seleccionar els projectes que tindran una subvenció". Ha assegurat que Andorra és un país important a l'organització. La secretària general ha volgut destacar el treball de Govern en àmbits com l'Educació o la sostenibilitat. "Andorra és un bon laboratori per a les noves tecnologies i tindré l'ocasió de comprovar-ho visitant Actua Tech. L'actual crisi ha posat de manifest el paper important de les noves tecnologies especialment en el terreny de la sanitat".

Ha fet esment a l'important nombre de gent jove que hi ha en els països que formen part de la francofonia i ha subratllat que cal treballar en aquest àmbit. "Sobretot l'educació de les noies que és una prioritat per la Francofonia i donar suport a les dones per la seva independència econòmica. També apostem decididament per la igualtat de gènere a l'educació". Considera que Andorra està molt implicada a la Francofonia. sobretot en el sector de les noves tecnologies.

Mushikiwabo ha fet al·lusió a les “similituds sorprenents” entre Andorra i Ruanda, el seu país d’origen, pel que fa a la situació lingüística: “els dos tenen un idioma propi, un altre d’ús molt generalitzat i un tercer –el francès– que històricament tenia més
pes que actualment i que s’ha de seguir promovent a l’escola”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending