Andorra assumeix la vicepresidència de la Conferència Ministerial de la Francofonia

La ministra d'Exteriors, Maria Ubach obté el compromís de Romania per donar suport en la negociació de l'Acord d'associació amb la Unió Europea

Ubach amb el ministre d'Exteriors de Romania, Traian Hristea.
Ubach amb el ministre d'Exteriors de Romania, Traian Hristea. MAE ROMANIE

Andorra ha estat escollida per a la vicepresidència de la Conferència Ministerial de la Francofonia en la cimera de l'organisme que acaba aquest diumenge a Djerba (Tunísia) i que compta amb la presència de la ministra d'Exteriors, Maria Ubach.

Maria Ubach ha mantingut una reunió amb el ministre d'Afers Exteriors de Romania, Traian Hristea. Han tractat de les relacions bilaterals i Hristea ha assegurat el suport i l'ajuda del seu pais en el procés de l'Acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea.

Parlant de projectes concrets, Ubach ha destacat els excel·lents resultats de les dues primeres edicions dels fons 'La Francophonie avec Elles', que ha permès ajudar, mitjançant diferents projectes, a més de 18.000 dones a més de 26 països. Per aquest motiu, ha relatat, “Andorra ha augmentat la seva dotació anual a aquest projecte en un 50%”. També s’ha referit al programa de mobilitat dels ensenyants, que facilita que professors puguin desenvolupar part de la seva carrera en altres països. Actualment, hi ha un jove andorrà que hi participa, exercint a Ghana.

Finalment, la ministra d’Afers Exteriors també s’ha referit a la Declaració sobre la llengua francesa en la diversitat, que és previst que s’aprovi aquest cap de setmana a la Cimera de caps d’Estat i de Govern: “el text esdevindrà de referència en matèria de llengua, i reitero la voluntat del Principat d’Andorra de continuar promovent i posant en valor el francès”.

Per altra banda a la sessió d'aquest divendres de la cimera s'ha debatut sobre l'economia i el desenvolupament sostenible. També s'ha presentat l'informe sobra la situació del francès al món.  A la trobada hi ha representats de 88 països. L'espai de la francofonia representa el 16% del Producte Interior Brut (PIB) mundial i el 20% dels intercanvis comercials.
 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending