Sindicatura espera que la plaça de Raonador del Ciutadà generi interès

Ensenyat recorda que no pot anar més enllà de la llei que regula la institució exigint requisits que la norma actual no demana i que, en tot cas, caldrà fer canvis en la legislació

El síndic general, Carles Ensenyat, durant una compareixença recent.
El síndic general, Carles Ensenyat, durant una compareixença recent. Toni Solanelles

Sindicatura preveu que el fet d’haver posat sobre la taula un procés de selecció obert per escollir el futur o la futura Raonador del Ciutadà generi interès i es rebin força candidatures. Amb tot, tot està a l’aire i el que és segur, com ha indicat recentment el síndic general, Carles Ensenyat, és que no es podia posar en marxa un concurs que establís requisits que la llei no exigeix. En aquest sentit, si mai és vol fer una mena de concurs de mèrits tècnics taxats, s’hauria de fer una modificació legislativa per poder emparar la petició de dits requisits.

Per a la substitució de Marc Vila és materialment impossible arribar a poder fer el canvi legal necessari. Per tant, es mantindrà sobre la taula la proposta, impulsada per Sindicatura i avalada per la junta de presidents de grups parlamentaris. Seran els membres de la comissió legislativa d’Interior els que prendran coneixement dels currículums que arribin. I es faran les entrevistes que s’estimin convenients.

Hi havia algunes formacions que reivindicaven un procés obert i, a més a més, públic. Que les entrevistes fossin a porta oberta. Però això els principals grups de la cambra ho haurien desestimat per no convertir em procés en una mena d’espectacle “de circ”, tal i com va indicar el síndic, Carles Ensenyat, que també ha deixat clar que ell no és ningú per dir si un metge és millor que un llicenciat en Dret per al càrrec encara que “possiblement hauria de tenir un jurista en el seu equip”. Per això ha demanat una reflexió més profunda als grups parlamentaris i que tot plegat porti a la reforma de la llei que empara el Raonador de Ciutadà.

Concòrdia pretenia un concurs, un procés de selecció molt més taxat ja, amb uns requisits clars. En cas contrari la formació considera que tot plegat es tracta d’un maquillatge institucional fer públic un avís perquè es presenti qui vulgui. Però Ensenyat va deixar clar que s’estigui d’acord o no en voler fer un concurs estricte, un procés de selecció ad hoc per al càrrec, això no està previst legislativament i, per tant, un procés de designació no pot contradir la llei.

Comentaris (1)

Trending