Els sindicats de bombers obren la porta a demandes individuals per mantenir la jubilació als 55 anys

Des de l’A-118 i l’ABA es remarca que l’aute del TC que refusa admetre a tràmit el recurs no entra en el fons de la qüestió i, per tant, es manté el dubte de si encara estan vigent les condicions de retir de la normativa del 1980

Joan Torra i Miquel Àngel Adrán, responsables de les dues associacions sindicals dels bombers.
Joan Torra i Miquel Àngel Adrán, responsables de les dues associacions sindicals dels bombers. Toni Solanelles

Els dos sindicats de bombers, ABA i A-118, que van recórrer al Tribunal Constitucional per defensar el dret dels membres del cos a mantenir les condicions de jubilació prèvies a la Llei del pla de pensions de la funció pública -és a dir, poder retirar-se als 55 anys amb el 60% del sou-, deixen clar que no llencen la tovallola. Tot i que la idea no és, en cap cas, anar a instàncies superiors (Estrasburg), sí que recorden que la resolució obre la porta a analitzar la qüestió des de demandes individuals. S’entén que encara hi ha opcions per defensar aquesta postura.

Així s’ha apuntat des de l’A-118, que remarca que l’aute del TC tot just indica que “Govern no ha vulnerat els nostres drets quan no va admetre la consulta que vam fer respecte a la interpretació i l’aplicació de la Llei del pla de pensions i si la nostra normativa anterior encara estava vigent”. Per tant, en cap cas, argumenten, s’ha pronunciat sobre el fons. És a dir, sobre quin règim de retir s’ha d’aplicar als bombers.

Joan Torra i Miquel Àngel Adrán el dia que van acudir a la Batllia, l'octubre del 2019, a presentar la demanda.

Relacionat

El TC frena les accions dels sindicats de bombers per mantenir la jubilació als 55 anys

“Entenem que la sentència no tanca la porta a recórrer a la jurisdicció ordinària en el moment que tinguem un cas concret”, posen en relleu. I, per tant, si una persona en concret presenta una demanda s’obriria la porta, llavors sí, a analitzar si la normativa anterior, que, segons els sindicats, no va ser derogada de forma expressa, encara és d’aplicació. I, per tant, si es poden jubilar als 55 anys amb un 60% del salari.

Des de l’entitat s’avança que si un bomber té previst fer aquesta acció, se li donarà suport “ja que ens pertany a tots”. I es considera que amb l’aute del TC “hem perdut una batalla, però no pas la guerra”. Així, es deixa clar que “no ens quedarem quiets perquè pensem que tenim raó i que Govern es va oblidar de derogar la nostra normativa encara vigent”.

Per la seva banda, el president de l’Associació de Bombers, Joan Torra, també recorda que s’obre la porta a la possibilitat de demandes individuals. Tot i avançar que analitzaran noves accions, en especial en funció de com avanci la negociació amb els canvis a la llei de funció pública, sí que és descarta portar el tema al Tribunal Europeu de Drets Humans, principalment “pel seu elevat cost”.

Comentaris

Trending