Els salaris polítics lligats al Govern de més de 6.000 euros es reduiran el 20% fins al desembre

L’executiu entrarà a tràmit aquest dissabte el projecte de llei que racionalitza la despesa de l’administració i que estableix una tisorada a les nòmines dels càrrecs de designació política

Xavier Espot i Judith Pallarés preparant la compareixença.
Xavier Espot i Judith Pallarés preparant la compareixença. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, es reduirà el salari un 20% des d’aquest juny i fins al desembre. És una de les conseqüències que portarà una de les lleis que l’executiu entrarà a tràmit parlamentari aquest dissabte. Una d’elles estableix la racionalització de les despeses de l’administració i fixa una reducció salarial dels salaris de naturalesa política dependents del Govern, incloses les parapúbliques o organismes públics.

Les reduccions salarials afecten a la retribució mensual bruta. Aquells que superen els 6.000 euros, i en aquest cas s’hi troba Espot però també dirigents de parapúbliques i altres, es reduiran el sou un 20%. Els càrrecs electes o de designació política amb un salari brut d’entre 5.000 i 6.000 euros (ministres, per exemple; ambaixadors residents) es rebaixaran un 15% i si el sou va dels 4.000 als 5.000 euros la tisorada serà del 10%.

El Govern fa en el projecte de llei una recomanació, una encomana al Consell General, als comuns, al Consell Superior de la Justícia i al Tribunal Constitucional per tal que adoptin la mateixa mesura i els salaris dels càrrecs de designació política es retallin entre el 10 i el 20%. Aquest projecte de llei es tramitarà per la via d’urgència, per la qual cosa s’hi podran fer esmenes i s’aprovarà en poques setmanes.

La mesura que aplica directament l'execuiu suposarà un estalvi "ínfim" de 210.000 euros que es destinarà a "premiar" el personal sanitari

Les retallades s’aplicaran des de la nòmina de juny fins a la desembre, inclosa la tretzena paga aquells càrrecs que en tinguin. Tot plegat, segons que ha explicat la ministra de Funció Pública, Judith Pallarès, suposarà un estalvi a l’administració d’uns 210.000 euros. Aquests diners, segons Espot, “tindran una visió finalista”, en forma de “prima i recompensa al personal sanitari i la resta de persones que han fet una feina titànica” en la lluita contra el coronavirus.

Espot i Pallarés, que ha explicat a grans trets els eixos del pla de racionalització de la despesa a l’administració, han ressaltat que l’important no és la quantitat que s’estalvia -una “quantitat ínfima”- sinó el missatge que es vol fer passar. Cal donar, en paraules d’Espot, un “rol exemplar”. Per això, si les mesures laborals com els ERTO o altres decisions que afecten els assalariats, cal mantenir-les més enllà del desembre, el cap de Govern ha afirmat que també els càrrecs polítics caldrà que vagin en la mateixa línia.

El Govern recomana a la resta d’institucions que dins el seu “marge d’autonomia i maniobra” adoptin decisions similars. Espot, “des de la lleialtat institucional”, s’ha mostrat convençut que la immensa majoria de les institucions seguiran l’exemple governamental. Ha donat per fet que els representants parlamentaris de la coalició governamental ho farien -posteriorment en un comunicat fet públic han anunciat una rebaixa lineal del 15%- o que els membres del Consell Superior de la Justícia i el Tribunal Constitucional també seguirien. Espot ha deixat clar que “he fet un treball previ de diàleg”.

Comentaris (4)

Trending