Ni acomiadaments de funcionaris ni privatització de serveis

La ministra de Funció Pública admet que es regularà millor per llei el teletreball a l’administració i que en el futur es mirarà que els empleats no hagin de posar els seus equips i eines personals

La ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, durant la compareixença.
La ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, durant la compareixença. Toni Solanelles

Ni es farà fora ningú ni es preveu que serveis que ara ofereix l’administració s’acabin externalitzant. Així ho ha assegurat la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, en el marc de la presentació del decret dels principis per a l’elaboració dels plans ministerials d’ordenació i racionalització dels recursos humans del cos general de funcionaris. El decret aprovat aquest dimecres, que posa les bases per a la flexibilització laboral entre els funcionaris i estableix un primer punt de partida per al teletreball públic, no afecta ni els cossos especials ni els treballadors del ministeri d’Educació.

Pallarés ha exposat les grans línies d’un decret que activa plans anuals d’ordenació que han de ser fiscalitzats cada trimestre, per dir-ho d’alguna manera. La ministra ha usat termes com “racionalitzar” o “simplificar” alhora que buscar fórmules d’estalvi en referir-se al decret aprovat. Els plans de treball han de possibilitar, per exemple, ajustar horaris laborals amb l’objectiu d’evitar hores extraordinàries o possibilitar reduir la jornada a aquell funcionari que ho vulgui, sempre amb la reducció proporcional del salari.

La titular ministerial ha deixat clar que “no perillen llocs de treball però sí que s’adaptaran feines” ja que algunes, per la “digitalització de processos”, perdran “el seu sentit”

La titular ministerial ha deixat clar que “no perillen llocs de treball però sí que s’adaptaran feines” ja que algunes, per la “digitalització de processos”, perdran “el seu sentit”. Això “no implica que acomiadem ningú” però sí que l’administració hagi de fer un procés de formació i acompanyament dels professionals perquè s’adaptin a les noves situacions. “És un procés de transició sense fer fora ningú.” Que hi pot haver persones que no s’adaptin a noves realitats? Pallarés ha reconegut que sempre pot passar. Però que també ha estat passant fins ara.

En tot cas, la ministra ha deixat clar que en el primer any de vida dels plans de treball a l’administració central no hi haurà grans avenços perquè el que es planteja ara “és un treball de temps”. Judith Pallarés, que ha deixat clar que no hi ha dubte que “el treballador públic ha d’estar a disposició de la ciutadania”, també ha garantit que “no estem plantejant cap externalització”. En canvi, sí que és clar que “es preveu afegir la qüestió del teletreball en un marc més clar” dins de la Llei de la Funció Pública.

Teletreball

Els plans laborals fan un primer apunt. És com una manera de sortir del pas davant la necessitat de treballar a distància que ha imposat la pandèmia. Però la ministra ha deixat clar que és tot encara molt embrionari el que es planteja. La regulació ara acordada es diferencia entre els períodes de confinament i els de no confinament, en què la sol·licitud l’haurà de fer l’interessat per un mínim d’un dia i un màxim de quatre a la setmana. Les peticions s’hauran de fer de setmana en setmana.

Els requisits en els concursos públics no han d'incloure determinades dades dels treballadors de les empreses participants.

Relacionat

El funcionariat tem que els plans laborals de l’administració suposin la supressió de llocs de feina

Ara d’entrada, i durant un temps, aquells funcionaris que vulguin fer teletreball o que hagin de fer-lo de manera imperiosa encara que acordada caldrà que posin a disposició de la feina els seus propis mitjans. Pallarés ha recordat que segurament els empleats s’estalviaran altres despeses que compensaran el desgast d’haver de posar eines seves però, no obstant això, ha indicat que a poc a poc l’administració s’anirà dotant dels mitjans tècnics mòbils i portàtils per substituir els dispositius fixes actuals perquè així sigui més plausible teletreballar. “Veurem durant el 2021 com funciona i com ho podem regularitzar en el futur”, ha assegurat.

Finalment, i en relació amb la fórmula del teletreball prescrita per decret des de fa uns dies de manera general com a una de les mesures per combatre la propagació del virus, la ministra, que ha de respondre aquest dijous a una pregunta formulada pel PS al Consell General, ha recordat que es tracta d’una modalitat contractual que s’ha d’establir de comú acord entre dues parts, i que aquesta és la base de tot plegat.

Comentaris (13)

Trending