L’hospital recorda als seus professionals que han d’atendre els usuaris en català

L’ús de l’idioma oficial al Principat ha minvat de manera alarmant a mesura que han arribat cada vegada més metges hispanoparlants de llocs molt allunyats de Catalunya

Dependències del SAAS.
Dependències del SAAS. Toni Solanelles

Adreçar-se als pacients en català no és una opció. És una obligació. Així ho ha hagut de recordar recentment la direcció general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) als professionals de l’hospital en una circular que s’ha tramès a tot el personal. La mesura, el recordatori si es vol dir així, rau en el fet que s’ha constatat una caiguda accentuada de la utilització de l’idioma oficial del país al centre hospitalari.

En efecte, hi ha hagut queixes tant al propi hospital com davant el departament de Política Lingüística. Fins i tot entre companys, sobretot aquells d’una més llarga trajectòria al país i a l’empresa, es veu de manera alarmant el fet que cada vegada es parli menys el català al centre. L’idioma prioritari entre els professionals ha passat a ser sense discussió el castellà. De fet, els darrers anys -més encara des de l’esclat de la pandèmia- han arribat al SAAS molts professionals de l’espai iberoamericà sense cap vincle amb la llengua catalana.

Política Lingüística ja fa temps que havia constatat la reculada de la utilització de l’idioma oficial al SAAS, però durant la pandèmia es va prioritzar la resolució del tema sanitari

En la circular tramesa fa poques dates al personal s’hi recorda que la llengua oficial del Principat és el català i que la legislació del país és la que és. D’aquí que es demana que es compleixi “rigorosament amb la legislació vigent pel que fa a l’ús del català en l’atenció als nostres usuaris”. La direcció del SAAS recorda que en cas de necessitar formació per a l’aprenentatge de la llengua catalana, l’interessat es pot adreçar a l’àrea de persones de l’empresa “on us informaran dels recursos pedagògics actualment existents”.

La recomanació-obligació parteix d’un acord del SAAS amb el departament de Política Lingüística. O dit d’una altra manera, d’una advertència en format positiu i constructiu del departament dependent del ministeri de Cultura als responsables de l’hospital després de constatar la caiguda de la utilització de l’idioma oficial al centre sanitari. Fonts de Política Lingüística han reconegut que fa temps que s’havia detectat la davalla del català a l’hospital. Però l’esclat de la pandèmia va posposar qualsevol acció.

En efecte, les fonts consultades reconeixen que en plena crisi sanitària, la prioritat era una altra. Això és, resoldre de totes totes una situació sanitària molt crítica. No calia afegir pressió amb un tema transcendent, important, però no vital com era, abans de res, salvar vida. Ara que la pressió sanitària ha afluixat, Política Lingüística s’hi ha posat una mica més fort alhora que ha ofert tota la col·laboració que sigui necessària per millorar el nivell lingüístic a l’hospital. Ara cal que els professionals s’ho sentin com una obligació seva, també.

Comentaris (35)

Trending