Habitatge manté que segueix recomanacions internacionals en el projecte dels pisos socials

El Col·legi d’Arquitectes admet que malgrat que ara per ara no és habitual demanar formació específica en aquest àmbit, al final ho acabarà sent, i descarta dur a terme qualssevol acció com volien alguns professionals en relació amb el concurs per a la redacció del projecte

A la llista del Passive House Institute hi apareixen 45 arquitectes establerts al país.
A la llista del Passive House Institute hi apareixen 45 arquitectes establerts al país. ARXIU

El ministeri de Territori i Habitatge assegura en relació amb els requisits que se sol·liciten en el concurs per triar l’equip redactor del projecte de l’edifici que s’ha de fer a la Borda Nova i que ha d’introduir en el mercat pisos a preu assequible que no s’està fent res que els organismes internacionals no demanin. Alhora, el Col·legi d’Arquitectes (COAA) ha descartat emprendre qualsevol acció perquè s’invalidi l’actual procés de selecció. Admet que no és habitual que es demani formació tan específica, però que acabarà sent-ho.

Hi ha un grup de professionals de l’arquitectura que a final de la setmana passada van denunciar que els requisits exigits comportaven, de facto, que el concurs estigués ‘teledirigit’, una circumstància que ha negat el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que ha explicat que organitzacions com ONU habitat o el Consell d’Europa reclamen que en matèria de ‘social building’ s’exigeixin criteris que no facin que els habitatges socials acabin sent de segon nivell o pitjor encara.

El terreny on s'ha de construir l'edifici, del qual se sortirà pel viaducte que uneix Terravella i Borda Nova.

Relacionat

Arquitectes promouen l’anul·lació del concurs per fer el projecte dels pisos a preu assequible

Els arquitectes que van demanar al COAA que es fessin les actuacions que s’escaigués per anul·lar el concurs, lamentaven que es demanés experiència en projectes similars i especialment contrari a qualsevol procés de concurrència trobaven que se sol·licités un certificat concret. En aquest cas, el ‘Certified Passive House Designer’ que expedeix el Passive House Institute. Consideraven que els requisits establerts en el plec de bases deixaven en mans d’un o dos despatxos un projecte prou important pel seu volum dinerari i la seva significació i transcendència.

Però tant el ministeri com el COAA han coincidit, de rel, que hi ha una cosa que sembla hores d’ara: la sol·licitud de la formació específica no dilueix de cap de les maneres l’exigència de concurrència. Hi ha 45 professionals establerts al país que disposen d’aquesta certificació. La degana dels arquitectes andorrans, Zaira Nadal, ha explicat que “no és habitual encara que es demani formació específica en aquest àmbit, però tal i com evoluciona l’arquitectura i la normativa en temes d’eficiència energètica, ho acabarà sent”.

Des del COAA es descarta emprendre qualsevol acció tendent a anul·lar el concurs; el Passive House Institute té registrats 45 professionals a Andorra amb la certificació que se sol·licita

I en aquest sentit, ha explicat que “arran de les exigències normatives en eficiència energètica (LITEEC) el COAA, el 2019, va organitzar cursos de ‘passive’ a través d'Energiehaus en el que Govern va subvencionar una part. Molts arquitectes van fer el curs i dels que es van presentar a l'examen van aprovar la gran majoria”. El llistat oficial de l’institut alemany inclou, s’ha dit, 45 professionals establerts al Principat. A més, segons que han recordat fonts governamentals, no s’exigeix pas que el redactor principal del projecte hagi de tenir l’esmentada certificació, però sí algun membre de l’equip.

“És la recomanació internacional; és un estàndard mundial de màxima eficiència”, ha explicat Víctor Filloy, que ha afegit que l’ONU o el Consell d’Europa no volen de cap de les maneres que els habitatges socials o a preus assequibles s’acabin convertint en “‘guetos’ o immobles mal fets”. Alhora, Filloy, que ha recordat justament la formació promoguda pel COAA esmentada per Nadal, ha explicat que el fet que l’administració imposi aquesta obligació per a uns pisos socials ha de tenir “un rol exemplificant”, portant qualsevol promotor a voler apostar pel que ha de convertir-se en un “estàndard màxim en matèries com l’eficiència energètica o l’accessibilitat”.

El titular de Territori i Habitatge ha explicat que la formació que es requereix no és res més que sol·licitar que els professionals “estiguin al dia”. I que els que ho volen estar, ho tenen relativament senzill. Per tant, “sempre que es doni la possibilitat de la concurrència”, i en aquest cas tant el ministeri com el COAA creuen que es dóna, es demanaran les formacions que comportin tenir projectes amb les màximes garanties. Els arquitectes, per tant, han descartat com a col·lectiu dur a terme, segons la degana, qualsevol mena d’actuació.

Comentaris (4)

Trending