Els grups del Consell admeten que toca abordar amb celeritat canvis a la Llei de Protecció de Dades

La dimissió d’una de les inspectores nomenades fa poques setmanes obligarà, reconeix la demòcrata Sílvia Riva, a accelerar amb el treball conjunt amb la resta de forces per introduir al text mecanismes que permetin, entre altres, ampliar els supòsits per destituir càrrecs designats

La creació de l'APDA va ser aprovada pel Consell General.
La creació de l'APDA va ser aprovada pel Consell General. ARXIU

Els grups del Consell General admeten que, ara, és urgent abordar la reforma de la Llei de protecció de dades per refer aspectes importants del funcionament de l’Agència que vetlla pel seu compliment (l’APDA). Era un treball que es volia fer igualment, amb més tranquil·litat. Un temps que, però, els fets del darrer temps han esmicolat. Toca, accepten, els diferents grups treballar per un text que doni més garanties. Entre altres aspectes, s’abordaria la forma de designació dels càrrecs com ara la cap de l’entitat així com una ampliació dels motius de cessament.

Des de Demòcrates, la consellera general Sílvia Riva, vicepresidenta de la comissió d’Interior, ha recordat que, ara fa uns mesos, es van tancar dos acords. Un, impulsar un procediment de selecció per escollir les dues noves inspectores -una ara dimitida-; l’altre, treballar en un canvi legislatiu. Aquest, admet, es volia fer “parlant amb els membres de l’APDA” però, ara, no serà possible.

“Això canvia els terminis. Volíem un treball conjunt però ara tocarà accelerar i impulsar-la amb urgència, perquè és una prioritat”, ha comentat Riva en declaracions a Altaveu. Un treball que, per tant, caldrà fer amb rapidesa per “millorar-la”. Entre altres punts, es vol trobar un sistema de nomenaments de càrrecs que “preservi la independència”. I, tampoc ho amaga, “mecanismes que puguin donar resposta a situacions de conflicte”.

Pujol parla amb Punjabi el dia del jurament.

Relacionat

Les disputes amb la directora de l’APDA porten Sabrina Pujol a dimitir com a inspectora

I entre ells -tot i que no únicament-, fórmules perquè, si es detecta que alguns dels càrrecs -la mateixa cap o les inspectores- no està funcionant, se’l pugui cessar. Per exemple, també regular la relació amb els altres treballadors o una normativa més clara. En definitiva, solucionar el que ara es denota: que no hi ha “una adaptació a la realitat”.

Des dels altres grups, es comparteix la necessitat de canvis. Caldrà, però, veure si es pot trobar un consens. Des de Concòrdia, Cerni Escalé apunta que “la designació de càrrecs caldria que es fes per concurs públic per donar garanties tant de les competències de la persona seleccionada com pel fet que elles tinguin seguretat”. No amaga que l’actual situació, amb tres dimissions de persones designades políticament en pocs mesos, “és extraordinària”. I, per això, considera que la responsable de l’APDA, Resma Punjabi, haurà d’explicar-se davant la comissió d’Interior que ell mateix presideix.

Resma Punjabi durant la compareixença per defensar la gestió de l'APDA.

Relacionat

La cap de l’APDA descarta dimitir malgrat reconèixer que l’agència “és ingestionable”

Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner ha volgut recordar que “ara mateix no hi ha cap director de destitució d’un director o directora”, fet que considera “perillós si hi ha un problema de lideratge”. Sobre si aquest s’està produint, admet que la situació ho podria fer pensar. “Quan tens un equip de futbol que no va, normalment es canvia l’entrenador. Si realment hi ha un problema de lideratge, cal tenir mecanismes per actuar”, ha apuntat. Montaner ha recordat que “ja no vam votar per la senyora Punjabi perquè pensàvem que el seu perfil no s’adequava a les competències requerides pel càrrec”.

Comentaris (16)

Trending