Govern va tornar a controlar els ‘pisos pastera’ deu mesos després que haguessin marxat els obrers

Marquina reconeix que estaven al cas de les maneres de fer de l’empresari detingut divendres passat des del desembre del 2021 i que un any exacte després es va fer una nova inspecció i tot estava correcte; el ministre ha obviat que l’abril abans s’havia fet efectiu el desnonament

Situació que presentava un dels àtics.
Situació que presentava un dels àtics.

Quan no es volen admetre els errors i s’intenta amagar la veritat, costa no patinar. És el que li ha passat aquest dimecres al ministre de Finances i portaveu de Govern, Cesar Marquina, quan després de fer un acte de constricció en nom de l’executiu i admetre que estaven al cas dels ‘pisos pastera’ de la carretera de Prats, a Canillo, des del desembre del 2021, ha intentat justificar que es va fer el seguiment pertinent i un any després es va poder constatar que la situació havia revertit i l’empresari ho tenia tot en regla. Inclosos els aspectes relacionats amb la salubritat dels àtics.

Marquina, però, ha obviat, encara que després ha assegurat que també tenia la informació però no la podia donar, que els obrers peruans que estaven entaforats en els dos àtics de la carretera de Prats -habitatges d’uns 110 metres quadrats cadascun a raó de deu operaris en un, i catorze en l’altre- ja no estaven allí des de principi del febrer anterior, és a dir, als àtics no hi havia ningú des de deu mesos abans de quan els inspectors governamentals, suposadament, van fer un segon control.

Situació que presentava un dels àtics on s'allotjaven treballadors subcontractats.

Relacionat

Les empreses hauran de garantir la cobertura sanitària als treballadors foranis subcontractats

Més encara, al mes d’abril, i amb una resolució judicial de desnonament dictada, l’empresari detingut divendres va retornar les claus i, per tant, la possessió. El portaveu governamental ja no ha sabut argumentar massa cosa més. Ha al·legat, però, que hi ha elements del dossier que no es poden fer públics perquè són reservats. I que llavors, al desembre del 2021, no es va actuar amb la contundència que s’ha fet ara perquè llavors era un cas “aïllat”. I perquè quan es van constatar elements penals, la Justícia va lenta.

Marquina ha parlat de la inspecció del desembre del 2021 que va fer constatar que els ‘pisos pastera’ eren el que eren i que els treballadors peruans no estaven allotjats en les degudes condicions i que un any després, “gairebé dia per dia”, i amb l’empresari implicat, que ha resultat ser el mateix que està processat per abús sobre els treballadors i tracte degradant, i havent anat informant de les mesures que havia anat adoptant, es va fer una nova inspecció que va permetre veure, segons el ministre, que les anomalies s’havien reconduït.

LA CRONOLOGIA DELS FETS

I tant que s’havien reconduït. Ja feia mesos i mesos que en aquells àtics els obrers peruans ja no hi eren. La propietat no els volia després de veure el que van veure i la Batllia va donar lloc al desnonament que havien sol·licitat els titulars dels immobles. Tot plegat va arrencar durant el mes de novembre amb l’acord per part de la propietat i una empresa del sector de la construcció i afins que va assegurar que volia llogar els dos àtics per un enginyer i la seva família.

El cas dels àtics de la carretera de Prats va generar tal revolada a Canillo que pràcticament per aquella situació l’empresari es va veure obligat a buscar-se la vida a la Seu per allotjar els operaris

Aquesta concreció, la de la gent a qui anava destinat els àtics que es llogarien, acabaria sent clau en el procés posterior. El 14 de desembre, de manera casual, la gestora de l’immoble, amb la intenció d’accedir a la teulada va trucar a la porta d’un dels àtics per demanar permís perquè uns operaris poguessin netejar la xemeneia. Els ocupants de l’àtic, tranquils, com si tal cosa, van obrir la porta i la dona, la gestora, va descobrir que aquell habitatge acabat d’estrenar estava ple de lliteres i de menjar per qualsevol racó, per exemple.

L’endemà, 15 de desembre, dos inspectors d’immigració i dos assistentes socials van fer les constatacions pertinents. El 22 de desembre la propietat va interposar una demanda de desnonament i a partir d’aquí es va iniciar una discussió que va acabar quan l’empresari que havia llogat els àtics va veure que no tenia res a fer davant la clàusula que deia que els habitatges eren per un enginyer i la seva família. Vista la situació legal, entre els darrers dies de gener i els primers de febrer els obrers van deixar els habitatges.

Lliteres al menjador d'un dels àtics que l'empresari detingut divendres havia llogat el 2021 a Canillo.

Relacionat

L’administració fa quinze mesos que sabia dels ‘pisos pastera’ per a obrers peruans

Ja llavors el cas havia generat una forta revolada a Canillo i l’empresari es va veure obligat, pràcticament des d’aquell moment, a buscar-se la vida a la Seu. Amb els propietaris de l’edifici de la carretera de Prats les divergències van continuar. Ara perquè els pisos no estaven en condicions. S’hi havien fet tot un seguit de desperfectes. L’empresari va haver-hi de fer un parell d’actuacions per endreçar-los una mica. En el primer intent de donar per arreglats els àtics, ni la propietat ni la batlle que portava el procés de desnonament no hi van estar d’acord.

Finalment, l’empresari arrestat dilluns i alliberat amb càrrecs al cap de poques hores, el mes d’abril va retornar les claus i la possessió. Es va haver acabat el serial per aquells propietaris i a la carretera de Prats no hi va haver més ‘pisos pastera’ ni obrers peruans entaforats. El desembre següent, segons el ministre Marquina, el Govern hauria fet una inspecció per constatar que tot estava en regla i l’empresari ja no tenia treballadors en situació anòmala. De fet, s’ha dit, els operaris ja no hi eren feia dies.

 

 

Comentaris (6)

Trending