El Govern torna a encarregar la gestió de riscos laborals a l’empresa que guanyà el concurs el 2017

L’executiu dona resposta a la sentència del Superior valorant de nou les ofertes presentades però sense modificar la decisió i mantenint l’adjudicació a la mateixa societat que ja es va imposar inicialment

Edifici administratiu de Govern.
Edifici administratiu de Govern. Altaveu

El Govern ha complert la sentència del Superior que l’obligava a tornar a valorar les ofertes presentades, l’any 2017, al concurs per dirigir el sistema de prevenció de riscos laborals a l’administració. El tribunal va considerar que no s’havia fet de forma correcta la valoració de les ofertes, després de la demanda presentada per diverses empreses que van licitar i que no van obtenir l’encàrrec. Malgrat això, l’executiu ha pres la mateixa decisió que ara fa tres anys i ha adjudicat els treballs a la mateixa empresa que ja llavors va guanyar.

Així queda de manifest amb els edictes publicats al BOPA. En primer lloc, figura la decisió d’anul·lar la decisió de desembre del 2017. Ho fa en compliment de la sentència del Superior, que també obligava a la retroacció del procediment fins al moment previ a la valoració de les ofertes.

L’únic canvi en la resolució és l’increment de preu, perquè s’aplica l’IPC dels darrers anys

Posteriorment, es fa, ara sí, l’adjudicació. Ara bé, malgrat la sentència, no hi ha cap canvi significatiu en la resolució. El Govern torna a encarregar els dos lots dels treballs a la mateixa empresa, Mensan SL, que havia guanyat el concurs en un primer moment. De fet, l’única modificació és l’increment del preu que es pagarà amb els IPCs dels darrers anys. Per tant, el total queda en 88.375 euros, en comparació als 87.500 dal 2017.

D’aquesta forma, el Govern respon a la sentència del Superior, que havia donat la raó de forma parcial a les empreses que van recórrer contra la decisió del Govern. Principalment, van denunciar que a l’hora de valorar les ofertes presentades es van fer servir criteris que no estaven especificats al plec de bases del concurs. Els magistrats van entendre que, si bé l’executiu tenia el dret de fer servir fórmules d’anàlisi que considerés oportunes, calia que estiguessin convenient motivades, fet que no succeïa amb la primera adjudicació.

fa

Relacionat

El Superior pica el crostó a Govern per la falta de motivació de la resolució d’un concurs públic

En canvi, no es va acceptar la pretensió de les empreses demandants, que reclamaven no només l’anul·lació de l’adjudicació sinó que, a més, se’ls concedís directament els treballs. El Superior no entenia que hi haguessin elements de judici suficients per considerar que mereixien directament que se’ls considerés guanyadors del concurs. Per això, bàsicament va demanar a Govern que fes una nova valoració.

I això és el que ha fet ara l’executiu. La nova valoració, però, no ha canviat la decisió. Ara caldrà veure si les societats que han tornat a quedar excloses de l’adjudicació decideixen iniciar noves accions per recórrer contra aquesta segona decisió.  

Comentaris (1)

Trending