Diferents informes ‘exigeixen’ publicitar els ‘ajuts de la Covid’ que el Govern manté en secret

Un dels temors d’Espot és que en plena campanya electoral pugui aparèixer el llistat de crèdits tous que amb l’aval de l’administració s’haurien concedit en el moment de més força de la pandèmia

Xavier Espot i Eric Jover anunciant mesures en plena pandèmia.
Xavier Espot i Eric Jover anunciant mesures en plena pandèmia. SFGA

Diferents informes jurídics, alguns d’interns i puntualment també, algun d’extern a l’administració, considere que els ajuts que el Govern va concedir durant els mesos més durs de la pandèmia, i especialment els crèdits tous a empreses que havien de ser viables i no tenir cap deute justament amb el bé públic, han de ser publicats. Tot i això, l’executiu manté ben guardades totes aquestes llistes al·legant tot el contrari, que poden vulnerar drets dels beneficiaris.

De fet, el debat sobre, especialment, la publicació de la relació de crèdits tous ja s’ha donat en més d’una ocasió al Consell General, promogut tant pel grup socialdemòcrata com per la consellera general no adscrita Carine Montaner. Fins ara, el ja exministre de Finances Eric Jover ha mostrat la clara oposició governamental, tot assegurant que en tot cas, i com a molt, es publicarien els crèdits que resultessin fallits -amb prou feina aquest pas s’ha fet amb tot just una desena de casos- i que es facilitaria informació al Tribunal de Comptes.

JOVER I BALLESTÀ HAN PRESENTAT EL BALANÇ DEL PROGRAMA DE CRÈDITS TOUS.

Relacionat

Govern portarà a la fiscalia empreses o autònoms que han fet un mal ús dels diners dels crèdits tous

Tot plegat ha generat i continua generant una important incredulitat, fins al punt que dins mateix de l’administració no s’entén com no es poden publicar uns llistats a partir d’uns ajuts econòmics que tenen l’aval econòmic públic. De fet, han remarcat les fonts, hi ha informes de la pròpia casa i també algun de puntual d’extern que consideren que no només és recomanable publicitar la relació de beneficiaris sinó que és preceptiu fer-ho.

Fonts governamentals, però, han assegurat que des dels dirigents polítics no hi ha cap interès per publicar dita relació, l’esmentat llistat. Més aviat el contrari. Segons algunes de les fonts concertades, un dels temors que persegueixen el cap de Govern, Xavier Espot, davant la propera contesa electoral és, justament, que la documentació que s’ha reclamat més d’una vegada en seu parlamentària acabi transcendit en plena campanya, i que això sigui un element que faci perdre moltes plomes a les forces governamentals actuals.

ERTOS DESESTIMATS

A banda dels crèdits tous, una altra tipologia d’ajuda concedida per l’administració van ser els denominats ERTOs, que tenien tant a veure amb la suspensió total temporal de la jornada de treball per raons imputables a la davallada d’activitat econòmic deguda a la pandèmia com a la reducció de dita jornada. La sala administrativa del Tribunal Superior ja ha començat a dictaminar de forma ferma més d’una i de dues resolucions per les quals obliga el Govern a concedir els ERTOs que al seu dia, en alguns casos, va desestimar.

Les decisions judicials dictades fins ara tenen a veure amb errors del tot subsanables i no sempre imputables totalment als peticionaris que la inflexibilitat de l’administració va deixar al marge. Fins i tot quan entre una convocatòria i l’altre d’ajuts hi havia algun canvi en els plecs de bases fets per la pròpia administració que podien induir a un error que la secretaria d’Estat d’Economia, per exemple, no va permetre rectificar i va desestimar els ajuts que ara la Justícia obliga a concedir.

Comentaris (18)

Trending