Els cossos uniformats esclaten pel risc que suposa la reculada d’aspirants a entrar al funcionariat

El sindicat que aglutina policies, bombers, penitenciaris, banders i duaners constata la caiguda de candidats en els processos de selecció i, també, del nivell que presenten alguns dels inscrits, fet que els porta a concloure que les condicions no són les adients

Tres policies observant els bombers.
Tres policies observant els bombers.

Els cossos especials uniformats alerten del perill que suposa la davallada de candidats que estan experimentant els processos de selecció de nous funcionaris, fins al punt que en alguns casos hi ha places que queden sense ser assignades. El sindicat que aglutina policies, bombers, penitenciaris, banders i duaners considera que aquest descens d’aspirants, més aviat que tard, pot acabar condicionant els nivells de seguretat de què tradicionalment gaudeix el Principat. 

L’organització sindical en fase de constitució està treballant en múltiples fronts, i després que el Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), el sindicat policial que forma part del nou ens de representació dels treballadors, denunciés la davallada de candidats que hi ha hagut en el darrer concurs en marxa, han procedit a fer un petit treball d’anàlisi dels darrers processos oberts per constatar, asseguren les fonts, que de forma força lineal la situació s’està generalitzant.

Actuació conjunta de policia i bombers.

Relacionat

Els cinc cossos especials uniformats s’uneixen en un nou sindicat per exigir millores laborals

Recorden que fa deu anys a tot estirar, en la majoria de processos, fins i tot en el cas dels policies, que eren els més voluminosos, el nombre de candidats triplicaven o quadriplicaven el nombre de places ofertes. Ara, en general, la xifra d’aspirants ha caigut moltíssim, quedant en alguns casos -a la presó, als banders- algun lloc ofert sense poder-se adjudicar. Això, asseguren les fonts sindicals consultades, és indicatiu, essencialment, del fet que el funcionariat, i en concret els llocs de treball als cossos especials han deixat de ser atractius. I han perdut atractivitat “per les condicions laborals que s’ofereixen”.

I tot plegat obre diversos problemes i dificultats. En aquest sentit, les fonts consultades han indicat que si ja s’està en xifres mínimes de personal en molts casos, si ni les baixes es poden cobrir en condicions això acabarà fent minvar la seguretat global alhora que impedeix, en certa manera als funcionaris, poder exercir alguns dels seus drets bàsics, com pot ser, en un moment donat, el dret a vaga. També hi ha altres imponderables en un cos més estable, per exemple, com el de bombers. Els canvis en el codi de circulació fan que per obtenir el carnet de camió siguin necessaris com a mínim dos anys.

“Si mai s’acaben donant els perills que nosaltres ara ja advertim, mai no es podrà dir que nosaltres no vam avisar. Som els que vivim el dia a dia, coneixem la realitat i volem tenir la consciència tranquil·la i, alhora, treballar amb el màxim de professionalitat”

Les fonts consultades han alertat que, per exemple, també als bombers, en pocs anys es preveuen un volum de jubilacions molt notable. I si la tendència d’aspirants als concursos es manté a la baixa, això comportarà dificultats. Uns problemes que, potser, s’hauran de resoldre “rebaixant el nivell d’exigència” situació que contribuirà a perdre eficiència i qualitat en els serveis.

De fet, segons que han explicat els consultats, ja en els actuals processos s’ha constatat com el nivell dels candidats -almenys d’alguns d’ells- va a la baixa. Aquest fet, ara mateix, també dificulta en alguns casos poder designar totes les places. “Però hi haurà un moment que si es vol mantenir el nombre mínim de personal, ja no cap cosa de l’altra món” s’haurà de ser menys selectiu encara que en l’actualitat. La rebaixa salarial que hi va haver fa uns anys seria un dels motius clau, aparentment, per aquesta reculada d’aspirants.

Els representants sindicals estan convençuts que les seves queixes serviran de poc. Però asseguren que “si mai s’acaben donant els perills que nosaltres ara ja advertim, mai no es podrà dir que nosaltres no vam avisar. Som els que vivim el dia a dia, coneixem la realitat i volem tenir la consciència tranquil·la i, alhora, treballar amb el màxim de professionalitat”.

Comentaris (32)

Trending