Els comuns podran tornar a participar en plans ocupacionals impulsats pel Govern

La modificació de la Llei de Funció Pública recupera aquesta possibilitat, que s’haurà de vehicular via conveni entre administracions, a banda de tornar a instaurar la figura dels funcionaris a tots els àmbits

Pallarés i Marín es miren en els moments previs a la roda de premsa.
Pallarés i Marín es miren en els moments previs a la roda de premsa. G. P.

Els comuns podran tornar a participar en programes ocupacionals, com ara el que, en el seu dia, es va impulsar per donar sortida a persones aturades arran de la crisi econòmica provocada per la Covid-19. En el seu dia, les corporacions parroquials van quedar excloses perquè la Llei de la Funció Pública no els permetia aquesta opció. La modificació legal que ja s’ha tramitat al Consell General recupera aquesta possibilitat. És un dels canvis que es fan a la legislació, sumat a, entre altres, la recuperació de la figura del funcionari o la regulació de la jornada laboral.

Les ministres Judith Pallarés i Trini Marín han estat les encarregades de presentar els principals punts de la nova llei, que entre altres objectius ha d’assumir la sentència del Tribunal Constitucional del 2019. La primera és la gran responsable de la modificació; la segona, a càrrec ara d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, haurà d’assumir la seva aplicació. Entre altres, la regulació via reglament del teletreball ja definitiu, que substituirà el que, gairebé d’urgència, es va aprovar en mig dels moments més durs de la pandèmia.

Un dels canvis que s’introdueix fa referència a la possibilitat d’altres administracions, més enllà de la central, de participar en programes ocupacionals, com ara els que es van impulsar per donar sortida a persones aturades. Els comuns, per exemple, ho havien fet en les primeres edicions però ja l’any passat no van poder incorporar-se al llançat específicament per poder donar feina a persones que l’havien perdut arran de la crisi del coronavirus. No ho podien fer, justament, perquè la Llei de Funció Pública els impedia.

Un instant de la reunió del Comitè Econòmic i Social aquest dilluns.

Relacionat

Els comuns no participaran en el programa laboral postcoronavirus

“Funcionarà amb un acord entre administracions”, ha explicat Pallarés. I és que, indica, “la competència seguirà sent de Govern”, que també és qui aporta els fons del programa. El que caldrà serà “acordar qui ho finança, perquè els diners surten d’una part i després les persones donen servei a una altra administració”.

El text també inclou la recuperació de la figura dels funcionaris a tots els àmbits, quan l’actual l’havia restringit als cossos especials. A banda, els edictes de mobilitat interna no s’obriran a altres administracions fins a la segona convocatòria i es regula la figura dels secretaris de ministres.

“Funcionarà amb un acord entre administracions”, ha explicat Pallarés. I és que, indica, “la competència seguirà sent de Govern”, que també és qui aporta els fons del programa. El que caldrà serà “acordar qui ho finança, perquè els diners surten d’una part i després les persones donen servei a una altra administració”. En aquest sentit, Marín ha recordat que ella mateixa, quan era cònsol, ja va trobar-se amb la “problemàtica severa” que suposava quedar fora d’aquesta possibilitat. “Era una figura que t’ajudava a optimitzar recursos”, ha comentat.

El text també inclou la recuperació de la figura dels funcionaris a tots els àmbits, quan l’actual l’havia restringit als cossos especials. És, de fet, un dels punts que separava més Liberals i Demòcrates, però s’ha pogut reconduir. “Quan vam fer el pacte de coalició, evidentment es va parlar de funció pública i l’acord era que nosaltres reprenguéssim la qüestió i això passava pel diàleg i per pacificar”, ha argumentat Pallarés, que ha posat en relleu que “no hi ha una diferència de fons pel que fa a obligacions i drets”.

El servei de Tràmits del Govern en una imatge d'arxiu.

Relacionat

Govern preveu tramitar al Consell a inicis d’octubre la llei que recupera la figura de funcionari

Altres canvis que impulsarà el projecte legislatiu fa referència als edictes de mobilitat interna. Aquests seran, en la seva primera convocatòria, únicament pels treballadors de la mateixa administració. No serà fins a una segona, si la inicial queda deserta, no s’obrirà a treballadors públics d’altres entitats.

Evidentment, el text també resol els dos punts que el TC va considerar inconstitucionals de la llei encara en vigor: la participació, amb veu però sense vot, dels sindicats en el comitè tècnic d’organització i gestió i la regulació de la jornada laboral, que serà d’un màxim de 1.800 hores anuals.

A banda, també es preveu que, un cop aprovada, el Govern haurà d’elaborar un reglament sobre el teletreball. Aquest substituirà l’actual, que es va impulsar arran de la pandèmia i que, inicialment, estarà vigent fins al 31 de desembre, tot i que Pallarés ja ha apuntat la voluntat de prorrogar-lo.

Marín ha admès que, amb les dades a la mà, són pocs els funcionaris que s’han acollit a aquesta opció. Es confia, però, que un cop regulada de forma definitiva, es pugui atreure més treballadors. Sempre, però, ha advertit Pallarés, amb la “premissa de fer la mateixa feina en una localització diferent”. També es reconeix que “dependrà de les eines i els recursos econòmics i materials que puguem oferir”.

Comentaris (1)

Trending