Govern preveu tramitar al Consell a inicis d’octubre la llei que recupera la figura de funcionari

El text, ja tancat i a l’espera de l’informe de la comissió consultiva, també crea una mena de “banc de reserva de treballadors” per agilitzar la cobertura de places i exigeix un edicte intern abans d’obrir la mobilitat entre administracions

El servei de Tràmits del Govern en una imatge d'arxiu.
El servei de Tràmits del Govern en una imatge d'arxiu. ARXIU

Govern està ultimant la nova llei de Funció Pública, amb la previsió de tramitar-la durant la primera quinzena d’octubre al Consell General. El text anirà més enllà de l’adaptació a la sentència del Tribunal Constitucional. Entre altres canvis es preveu crear una mena de banc de reserves de persones que puguin incorporar-se de seguida si han aprovat un concurs previ en el qual no aconseguissin la plaça. També hi haurà una limitació de la mobilitat entre administracions. Un altre punt important és la recuperació de la figura del funcionari fora dels cossos especials.

Segons ha explicat a Altaveu la ministra Judith Pallarés, que continua portant aquest projecte legislatiu malgrat el canvi de cartera, la llei “està enllestida”. Ara, falta el tràmit de la revisió per part de la comissió consultiva. Un cop estigui completat, es podrà enviar al Consell General. Això està previst entre la primera i la segona setmana d’octubre. “El text ha estat revistat i s’ha treballat durant un any per fer millores i aclariments”, ha comentat l’ara titular d’Afers Socials.

El text va més enllà que simplement adaptar el que manava la sentència del Constitucional i aposta per realitzar “millores i aclariments” a la normativa que regula els treballadors públics

I és que, tal com volien els liberals, s’ha volgut anar més enllà que no només adaptar el text a la sentència dictada ara fa mesos pel Tribunal Constitucional. D’aquesta forma, remarca Pallarés, es compliria el compromís adoptat per la formació. Un dels canvis del text suposa una important marxa enrere amb relació al text ara vigent: la recuperació a tota l’administració de la figura del funcionari, que havia quedat limitada als cossos especials. “No hi havia cap diferència”, ha argumentat la ministra.

Seguint també les consignes del TC, el nou text donarà “més participació als sindicats” en alguns processos. Així, passaran a formar part del comitè tècnic de selecció. Això sí, amb veu, però sense vot.

Un altre canvi que aportarà el text persegueix donar més agilitat a l’hora de cobrir places. Es crearà “una mena de banc de reserva de treballadors”. En ell podran estar aquells que s’hagin presentat a un concurs previ i superat totes les proves, però no amb prou nota per assolir la plaça en joc. En cas que, en un altre departament, s’hagi de contractar algú per a un lloc similar, se’ls podria cridar. I, això, sense necessitat de convocar cap nou concurs.

Pel que fa a la mobilitat entre Govern i comuns o entre corporacions parroquials, s’introduirà un requisit en el procés. Així, es vol que, en primera instància, tingui preferència a l’hora de cobrir una vacant aquells treballadors que ja estiguin en aquesta administració. Per tant, s’exigirà sempre que es faci un edicte intern.

El text “plasmarà la situació actual” pel que fa a la jornada laboral. Aquest era un altre dels punts que va posar en qüestió la sentència del TC. Malgrat els canvis profunds del projecte de llei, Pallarés defensa que no han suposat cap gran problema dins la coalició. “Quan es va fer l’acord ja se’ns va traspassar aquesta funció”, recorda la ministra, que apunta que “sempre hem dit que apostàvem per recuperar el diàleg amb els treballadors i ho hem fet, el que ha facilitat el procés”. Al seu entendre, la nova legislació, un cop aprovada, suposarà “una optimització de recursos públics” i aquest fet la part demòcrata de l’executiu “l’entén i el considera positiu”. 

Comentaris (5)

Trending