Accions legals en marxa per reclamar compensacions per la intoxicació amb la font d'Arinsal involucrada

Comentaris

Accions legals en marxa per reclamar compensacions per la intoxicació amb la font d\'Arinsal involucrada
Accions legals en marxa per reclamar compensacions per la intoxicació amb la font d\'Arinsal involucrada

La maquinària dels afectats per la intoxicació lligada a Agua Eden i Font d’Arinsal per tal de reclamar compensacions pels danys soferts es comença a posar en marxa. Un col·lectiu d’advocats de Barcelona especialitzat en donar suport a la ciutadania en causes d’una certa notorietat i massificació ja ha convocat una assemblea per explicar els passos que s’han de fer. Mentrestant, la subministradora de les ampolles en fins a 925 empreses que s’haurien pogut veure afectades assegura que va retirant el lots potencialment infectats. Però segons que ha pogut constatar l’Altaveu, moltes d’aquestes empreses encara no tenen cap notícia de la companyia. Al Principat, es mira d’aïllar el possible origen del focus contaminant i s’intenta minimitzar l’impacte del cas. Fets similars anys enrere van ser el principi del final d’Aigua d’Arinsal.

Els episodis de vòmits i diarrees es mantenen en centenars de persones. L’afectació real difícilment serà quantificable. Però diverses empreses especialment de Barcelona i entorns tenen treballadors de baixes o que s’absenten un parell de dies per l’impacte de la intoxicació procedent de l’aigua servida per Agua Eden, que divendres va emetre un comunicat atribuint en certa manera la responsabilitat a l’empresa andorrana que embotella aigua de la font d’Arinsal. La determinació de la responsabilitat, la cadena que hi pot haver, serà clau. És clar que els afectats aniran, si escau, contra Eden com el subministrador del servei. Però la companyia espanyola, si es determina la responsabilitat de la firma andorrana, podrà repetir les accions judicials que poden suposar un desemborsament econòmic important, contra l’empresa que de forma visible lidera Andreu Vilarrubla.

El col·lectiu barceloní d’advocats Ronda organitza una assemblea informativa adreçada a totes les persones que els darrers dies han patit els efectes d’una possible intoxicació provocada per haver consumit aigua envasada procedent de les fonts instal·lades i mantingudes per l’empresa Eden. A la trobada, l’equip d’advocats explicarà quins són els drets dels afectats com a consumidors en aquesta situació i com exigir les pertinents compensacions. L’assemblea està prevista per al proper dijous, 21 d’abril, a les 6 de la tarda a la seu del col·lectiu, al número 50 del carrer Trafalgar de Barcelona. El Col·lectiu Ronda recorda que ha estat l’aigua servida per Eden “presumiblement, la causa de l’intoxicació que ha afectat centenars i, possiblement, milers de persones que l’han consumit als darrers dies provocant un quadre clínic, en ocasions greu, caracteritzat pel mal de panxa i ronyons, diarrea i vòmits”.

L’abast exacte serà difícil de determinar. I l’origen de la intoxicació s’haurà d’acabar veient. Fonts coneixedores del procés a l’empresa d’Arinsal han assegurat que la relació d’aquesta companyia amb Eden feia molt poc que s’havia iniciat. I que la producció destinada a l’empresa espanyola, amb ampolles o bidons reutilitzables propietat d’Eden, es feia en una línia que res no té a veure amb la producció que s’envasa per a la comercialització directa d’Aigua d’Andorra. Aquesta línia s’hauria aturat i s’estarien fent les analítiques i els exàmens oportuns per poder determinar si l’origen de la intoxicació és a Andorra o no. El ministeri de Salut del Govern, igual que els organismes competents de la Generalitat, estan fent els seguiments oportuns per mirar d’establir la cadena de responsabilitats i el focus de la contaminació.

Segons fonts properes a l’empresa andorrana (Aigües del Pirineu), els productes que porten la marca de la companyia del Principat han passat tots els controls i no es té constància que hi hagi hagut cap problema. Altres fonts han deixat clar que res no té a veure la intoxicació que afecta empreses de les àrees de Barcelona i de Tarragona amb el virus que hauria afectat desenes d’estudiants allotjats en un parell o tres d’hotels d’Arinsal, que fa algunes setmanes van haver d’acudir en massa a urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell també amb alteracions gàstriques. 

Eden va fer pública una comunicació en què deia que els problemes s’havien detectat en sis lots -més de sis mil ampolles- tots procedents de la font d’Arinsal. I que no havien advertit anomalies en cap altre lot de cap altre proveïdor. Hi ha diverses qüestions a resoldre. Però les fonts consultades properes a la investigació que s’està duent a terme a Andorra asseguren que per ara s’ha de descartar del tot que la intoxicació tingui el seu origen en la mina, en la captació, fet que seria molt més problemàtic. I que cal veure com s’ha dut la manipulació de la producció. L’estat de la maquinària i la neteja dels bidons reutilitzables, la responsabilitat de la qual també s’ha de veure de qui era. Tot plegat un bon embolic que, amb o sense culpa, acaba rebotant i de quina manera en la imatge del Principat. Ja ho diu el refrany: “Ase magre, ple de mosques.” O el que és el mateix en espanyol: “A perro flaco todo son pulgas.”

Comentaris

Trending