Acció Feminista garanteix que no està conspirant contra la figura del Coprincipat parlamentari

El col·lectiu lamenta la relació directa que s’estableix entre la despenalització de l’avortament i la continuïtat (o no) de la figura institucional, que considera una decisió personal de qui l’ocupa

Comentaris

-
-
Acció Feminista d’Andorra assegura en un comunicat-reflexió que “som persones responsables i, per tant, no estem ‘conspirat’ contra la figura del Coprincipat parlamentari”, però que, alhora, considera “legítim” en una democràcia que “el poble es pregunti si la continuïtat de la figura del Coprincipat, tal i com ha funcionat fins ara, no està més aviat en mans de l’autoritat que decideixi renunciar a les seves funcions, per decisió pròpia, d’acord amb la seva pròpia lectura dels tractats internacionals de drets humans”.

L’associació que reuneix un col·lectiu de dones del país ha emès a través de les xarxes socials el seu parer en relació amb la reiterada defensa del dret a la vida feta la setmana passada per l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, que reiterava, durant una visita pastoral a Escaldes, el seu compromís a “ser Copríncep d’Andorra sempre que el poble ho vulgui, però aquest és un tema ben democràtic”. La reacció d’Andorra Feminista arribava el mateix dia que ‘Diari d’Andorra’ assegurava que el Papa hauria advertit el cap de Govern, Toni Martí, que la despenalització de l’avortament suposaria automàtica l’abdicació de Vives i la renúncia de l’Església a seguir acompanyant Andorra des del Coprincipat.

El col·lectiu feminista fa tot un seguit de consideracions i matisacions en relació amb la relació “directa que s’està establint entre la reivindicació popular (de dones i d’homes d’Andorra) per posar fi a la penalització de l’avortament i la hipotètica no continuïtat de la figura constitucional del Coprincipat parlamentari”. Així, en primer lloc es recorda que el que “reivindiquem és tenir lleis que ens permetin avortar a Andorra en condicions dignes i respectuoses dels drets humans, és a dir condicions que protegeixin la nostra salut física i mental”.

 

Alhora també es posa de relleu que el Principat fa dues dècades que va ratificar sense cap esmena la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona de les Nacions Unides i que per tant, “té l’obligació, segons el dret internacional, de despenalitzar l’avortament per a poder garantir la salut i la llibertat de les dones d’Andorra”. Finalment es considera molt important “estudiar amb més precisió la naturalesa de relació entre el respecte al dret a l’avortament i la no continuïtat de la figura del Coprincipat parlamentari a Andorra”.

En aquest marc, i seguint amb aquest estudi que es reivindica, Acció Feminista manté que “seria útil, per exemple, sospesar si és una relació de jure i/o de facto o totes dues o cap de les dues. De totes maneres, qualsevol declaració pública sobre una relació ‘directa’ és malaurada perquè genera confusió i por en lloc de propiciar un debat assenyat i constructiu. Volem recalcar que entre el moment en que es reivindica el dret a l’avortament a Andorra i el moment en que, hipotèticament, s’hagués de canviar la figura del Coprincipat, hi ha un altre moment que s’està obviant i aquest moment és el de la decisió d’un dels nostres Caps d’Estat de seguir o no exercint aquesta funció”.

Per tot plegat el col·lectiu de dones d’Andorra asseguren ser persones “compromeses amb l’estabilitat institucional d’Andorra” alhora que “respectuoses dels drets humans (que inclouen els drets de les dones) a Andorra i al món” i, finalment, manifesten rotundament que “som persones responsables i, per tant, no estem ‘conspirant’ contra la figura del Coprincipat parlamentari”.

Comentaris (1)

Trending