La XX Jornada de les ciències acollirà una ponència de la científica Pilar Mateo

L’esdeveniment, organitzat pel ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, es durà a terme el 10 de març

Comentaris

Una imatge d'una edició anterior de de la 'Jornada de ciències'
Una imatge d'una edició anterior de de la 'Jornada de ciències'

La XX Jornada de les ciències, organitzada pel ministeri d’Educació i Ensenyament Superior es durà a terme el 10 de març d’enguany. La jornada començarà a les 8:30 del matí, amb la inauguració a càrrec de la ministra, Ester Vilarrubla, la presentació per part dels professors dels tallers i dels treballs d’investigació que es duen a terme en cada centre educatiu i una conferència de la doctora en ciències químiques Pilar Mateo. 

Aquesta mitja jornada pretén que alumnes i professors reflexionin, plegats, al voltant d’una qüestió d’actualitat. El tema escollit aquest any en l’àmbit de les ciències ha estat ciència i salut. Així doncs, docents de les diverses branques científiques de batxillerat participen en l’organització de l’esdeveniment per dinamitzar les assignatures de biologia, matemàtiques, i física i química, per desvetllar l’esperit crític dels joves i per permetre a professors dels tres sistemes educatius treballar plegats i compartir experiències educatives. Aquesta vintena jornada es farà en format telemàtic i participaran 160 alumnes i 12 professors de l’Escola Andorrana de batxillerat, el Colegio Español María Moliner, el Lycée Comte de Foix i el Col·legi Sant Ermengol. 

Pilar Mateo Mateo tractarà la lluita contra els insectes que transmeten malalties endèmiques com el Chagas, la malària, el dengue o el chikunguya.

Respecte a Pilar Mateo, la conferenciant convidada, és una científica reconeguda internacionalment en el camp de la química. De fet, figura en el rànquing de les deu dones científiques més prestigioses d’Espanya i en els cent primers llocs a nivell mundial. Doctora en ciències químiques per la Universitat de València i pel Consell Superior d’Investigacions Científiques, ha centrat la seva activitat en el desenvolupament de productes d’alta tecnologia amb la seva pròpia tècnica de microencapsulació polimèrica. En l’actualitat té vuit famílies de patents en més de cent països de tot el món, incloent-hi els Estats Units d’Amèrica i la Unió Europea. 

Quant a la seva ponència, Mateo tractarà la lluita contra els insectes que transmeten malalties endèmiques com el Chagas, la malària, el dengue o el chikunguya. I és que la científica va ser la descobridora d’una pintura que salva moltes vides, un repel·lent natural que a més evita danys a la salut i al medi ambient. El seu descobriment neix arran de la notícia del tancament d’un hospital per la presència de bacteris, fet que la va impulsar a investigar sobre pintures d’insecticides.  

A més, el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO, amb el patrocini de FEDA Cultura i en col·laboració amb els docents que participen en la XX Jornada de les ciències, amb la voluntat de fomentar el gust per la recerca i la creativitat científica, convoquen la 4a Trobada de joves científics. Cada escola participant presentarà el seu treball en format telemàtic a partir de les 10:30 hores. 

Comentaris

Trending