Un vot de confiança gairebé sobre la botzina

El Superior concedeix la semillibertat, denegada a l’octubre pel Tribunal de Corts, que un condemnat arran d’una baralla de discoteca del 2014 havia demanat per poder treballar, quan tot falta poc més d’un mes perquè compleixi la pena

Fa mesos que es troba a la presó per culpa d’una baralla de discoteca que va protagonitzar l’any 2014. Li queda, de fet, poc temps d’internament, però ara el podrà aprofitar, ja que se li ha concedit el règim de semillibertat per poder començar a treballar. El té gràcies al fet que el Superior ha modificat la resolució inicial del Tribunal de Corts, que li va denegar aquesta possibilitat argumentant l’historial delictiu del condemnat.

Els fets pels quals se’l va enviar a la Comella daten del novembre 2014. El processat va protagonitzar una baralla a l’exterior d’una discoteca d’Andorra la Vella. Va agredir un altre jove amb una ampolla de vidre trencada i va donar una puntada de peu a un altre, a qui també va intimidar amb el mateix objecte. També va amenaçar a les xarxes socials el porter del local d’oci i, dies després, un menor que s’havia vist implicat en la disputa. Anys després, l’abril del 2019, va arribar la condemna per part de Corts. Se li va imposar dos anys i mig de presó ferms, càstig modificat a la baixa poc després pel Superior. Se li va reduir a 21 mesos, dels quals quinze efectius, que són els que està complint ara i que ha de finalitzar el 12 de febrer.

El pres va ser condemnat per agredir un jove amb una ampolla de vidre trencada i per amenaçar amb el mateix objecte un altre noi, en uns fets que daten del novembre del 2014

El passat setembre, la seva defensa va demanar que se li concedís la semillibertat, esgrimint que ja havia complert dues terceres parts de la condemna i que, a més, tenia l’opció de treballar. Els magistrats del Tribunal de Corts, però, s’hi van oposar. L’advocat va recórrer llavors al Superior que, ara, li ha donat la raó.

En la sentència ara feta pública, des de la segona instància es retreu a la primera el fet que conclogui d’acord amb “un factor estàtic com és el seu historial delictiu” l’afirmació que “la seva conducta transgressora de les normes penals no ha variat al llarg del temps” i que “no s’evidencien elements que permetin concloure l’existència d’una possibilitat real i favorable de reintegració social”. En canvi, s’entén que no es van prendre en consideració “altres circumstàncies en les quals es pot sustentar l’existència d’un pronòstic favorable de reinserció”.

El Superior, en canvi, sí que les enumera. Entre elles. El fet que el director de la presó hagi fet un informe on es parla de “bona conducta i d’actitud de col·laboració” per part del processat “en totes les tasques que se li han encomanat”. També es valora que “està realitzant activitats educatives, formatives i esportives amb regularitat i motivació” a banda “d’haver superat les proves d’accés a la universitat per majors de 25 anys” i “haver adquirit un nivell de català que li permet desenvolupar-se correctament en aquesta llengua”.

La sentència considera que el condemnat està aprofitant els recursos del centre penitenciari per aconseguir la reinserció a la societat un cop sorti de la presó

Un altre punt a favor del reu que destaca la resolució són els informes del psicòleg del centre penitenciari, que remarquen que “ha seguit amb bons resultats el tractament de deshabituació de l’alcohol i les drogues”. També s’observa “un major control dels impulsos i una major consciència del seu trastorn de conducta i presentant motivació pel canvi”. A banda, hi ha una proposta en ferm de l’empresa del seu germà per tenir un lloc de feina.

Per al Superior, el condemnat “està aprofitant de forma satisfactòria tots els recursos posats a la seva disposició per l’administració penitenciària per a la seva resocialització i el seu comportament és favorable a la mateixa”. També s’indica que, malgrat tenir dos procediments penals pendents, són per fets anteriors a l’ingrés a presó i, a més, “ha de prevaldre la seva presumpció d’innocència”.

Per tot això, la sentència considera que “ha de ser mereixedor de la confiança que continuarà de forma correcta el seu procés de rehabilitació i que pot sortir del centre penitenciari per treballar sense que sigui previsible cap incidència negativa”. S’entén que “el benefici concedit servirà com a preparació per a la vida en llibertat que pròximament tindrà”. Així es revoca la decisió prèvia de Corts i se li concedeix el règim de semillibertat, del qual gaudirà en el mes que li resta de presó ferma.

Comentaris

Trending