Volant entre dos aeroports (sense tenir-ne cap)

Saboya preveu que la infraestructura d’Andorra-la Seu podrà ser del tot operativa el maig vinent, quan definitivament incorpori els mecanismes que faran possible el vol instrumentalL’EFA, que no es mulla entre l’opció de fer un equipament dins del país o a tocar de la frontera, organitza unes jornades per debatre, justament, l’estratègia aeroportuària del Principat

Andorra debat com si tingués dos aeroports però la realitat és que hi ha batussa per decidir fins i tot la ubicació d’un heliport. L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) ha celebrat aquest dijous la primera de les dues jornades dedicades a parlamentar sobre la necessitat de resoldre les necessitats aeroportuàries del Principat. El ministre d’Economia, Gilbert Saboya, ha assegurat durant el discurs inaugural que l’aeroport de la Seu podria estar plenament operatiu el maig de l’any que ve. De fer una infraestructura a l’interior del país, ni un mot, per molt que la Cambra de Comerç s’entesta a intentar justificar la viabilitat de construir un equipament a la zona de Grau Roig. L’EFA no es decanta ni per l’un ni per l’altre. Els dos. O, en tot cas, constata que cal. Perquè la seva mancança “afecta el funcionament de l’economia del país”.

Saboya ha anunciat que estan pendents de la finalització d’uns estudis encarregats a Suïssa per resoldre la qüestió del vol instrumental a l’aeroport de la Seu. És a dir, que els pilots d’avions no s’hagin de refiar, com fins ara, del seu ull clínic a l’hora d’aterrar, sinó que tinguin el suport de maquinària especialitzada que en casos de dificultats de visibilitat els puguin fer l’acompanyament necessari. La falta d’aquests equips són el gran dèficit que veuen els experts a l’aeroport Andorra-la Seu. I això que el periodista especialitzat en qüestions aeroportuàries Javier Ortega, un dels ponents a la primera jornada del certamen organitzat per l’EFA, considera que “la infraestructura és fantàstica”. L’urgellenca, s’entén.

Sobta que mentre ara el debat sia entre la Seu -defensat pel Govern- o Grau Roig -impulsat per la Cambra- ja no se senti parlar de l’heliport, que ningú ja no pot predir on acabarà

És la única que contempla el Govern. Almenys ara per ara i, almenys també, l’actual Govern. Saboya ha reiterat que “Andorra necessita una estratègia aeroportuària per poder ser un centre de serveis d’interès per al nostre entorn”. I ha defensat que el mes de maig l’equipament de la Seu, per al qual l’executiu de DA ha treballat i ha invertit pràcticament des que va aterrar a Prat de la Creu, podria estar plenament operatiu. Una cosa és clara també. No és la primera vegada que es dilaten les dades. Cal l’acord de moltes administracions i no hi ha les millors flors i les millors violes entre Catalunya i Espanya.

Garantir l’operació continuada hi hagi poca o nul·la visibilitat és el gran repte de la instal·lació construïda en terme de Montferrer. Sense aquesta continuïtat assegurada, l’explotació comercial de la infraestructura és una utopia. D’aquí la importància del vol instrumental, l’assignatura pendent que Saboya creu que es podrà aprovar el maig. Si es dotés l’aeroport d’aquesta continuïtat, els estudis tècnics del projecte fixen que l’aeroport tindria una capacitat per a 850 operacions anuals de càrrega i de transport per a uns deu mil passatgers. Amb l’adaptació a les tecnologies GPS, el vol instrumental, vaja, aeronaus d’una seixantena de places haurien de poder aterrar sense pegues a la Seu.

Les instal·lacions de Montferrer, segons els estudis tècnics, podrien arribar a acollir 850 operacions de càrrega anuals i 10.000 passatgers en aeronaus d’una seixantena de places

Saboya no s’ha referit a l’aeroport de Grau Roig que impulsen Miquel Armengol i els actuals principals dirigents de la Cambra de Comerç. Pretenen un aeroport dins del país. Sí o sí. I ja han fet gastar a l’entitat -via subvencions públiques- uns bons calerons en la contractació d’estudis que avaluïn la viabilitat del projecte. La filial d’Aribus Navblue és l’encarregada de fer el gros d’un treball que ja estaria encarant la recta final i del qual aquest divendres potser se’n pot saber algun detall més. Periòdicament, la Cambra va deixant anar petites píndoles. I un fòrum com l’organitzat per l’EFA pot ser una ocasió propícia.

El secretari tècnic de la patronal familiar, Joan Tomàs, no s’ha volgut mullar a favor del projecte impulsat per la Cambra. Tampoc no s’hi mostra en contra. “Estem a favor dels dos aeroports”, ha afirmat Tomàs. Mentrestant, el president de l’EFA, Francesc Mora, ha destacat la necessitat que l’aeroport de la Seu sigui “segur i operatiu”. I de forma més genèrica, sense tancar tampoc la porta a la proposta de Grau Roig, ha desitjat que els debats organitzat “aportin claredat” sobre la qüestió aeroportuària. El cap de Govern, Toni Martí, clou aquest divendres les jornades. Nedant entre dues aigües. Volant entre dos aeroports. Per cert, ¿algú es recorda de l’heliport? De fet, què caram és un heliport al costat d’un aeroport…

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending